Jó vadászatot! – Új kiállítás nyílt a Kállay Gyűjteményben
Fotó: Trifonov Éva

A 30. születésnapját ünneplő Kállay Gyűjteményben a napokban nyílt a Jó vadászatot!  című kiállítás. Az alapító Kállay család mellett a nagyilosvai Ilosvay család is megajándékozta a gyűjteményt több alkalommal is. Most a vadászíró Ilosvay Ferenc könyvei mellett a vadászattal és civil életével kapcsolatos tárgyakat láthatják egy kamarakiállításban, június 2-ig.

 

Vérségi kötelék is fűzi a nagyilosvai Ilosvay család neves íróját a nagykállói Kállay családhoz, hiszen a mostani kamarakiállítás főszereplője, Ilosvay Ferenc anyai nagymamája Kállay Izabella volt. Vadászíróként sok, érdekes hangvételű könyvvel és tárgyi emlékekkel gyarapította a Kállay Gyűjteményt.

„Az ő felesége volt Johanna Dietrich, Oscar Dietrich bécsi ötvösmester leszármazottja. Ők 1960-ban kötöttek házasságot. Ilosvay Ferencnek ez volt a második házassága. Ugyan 1990-ben meghalt Ilosvay Ferenc, tehát ő nem élhette meg a Kállay Gyűjtemény ’93-as alapítását, Johanna Dietrich azonban a férje hagyatékát ápolta, őrizte, és úgy döntött, hogy mivel Kállay rokonságban van, az akkori vezetővel, Lakatos Saroltával felvette a kapcsolatot, és a Kállay Gyűjteménynek adományozta ezt a páratlan értékű anyagot” – tájékoztatott a Kállay Gyűjtemény történésze, dr. Holmár Zoltán.

Nagyon változatos az adomány, mert nemcsak Ilosvay Ferenc hagyatéka került a Kállay Gyűjteménybe, ugyanis az kiegészül Oscar Dietrich ötvösmester remekműveivel.

„Az Ilosvay Ferenccel kapcsolatos anyagok elsősorban utazásaival kapcsolatosak. Sok helyen megfordult a világban. Az 1970-es, ’80-as években afrikai országokban, Nigériában, Kenyában, de megfordult Ázsiában, pl. Indiában. Bejárta Ausztráliát is, és ezekből is számos tárgyanyag látható a kiállított vitrinekben, amelyeket akkor szerzett és vásárolt, nem mellesleg olyan jellegzetes  vadászati tárgyak is vannak, mint a vadászkürt az 1960-as évekből, vagy egy távcsövet is láthatunk, elmaradhatatlan kelléke a vadászatnak, illetve az a vadászkalap, ami itt van mögöttem a posztamensen, az az ő vadászkalapja, és a mellette lévő fényképen éppen azt viseli, egy vadászház előtt ott támaszkodik a tornácon” – mesélte a történész.

Szivarozáshoz, pipázáshoz szükséges és nélkülözhetetlen tárgyak, vadászeszközök, vagy például puskatok is szerepel a kamarakiállításban, mely június 2-ig fogadja a vendégeket. Múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak a látottakhoz, melyek megidézik a korabeli magyar múltat, a történelmet.

Kapcsolódó galéria

Vadászati kiállítás a Kállay Gyűjteményben