Jön szombaton az I. Nyírségi Disznótoros Fesztivál, a mangalicák „főszereplésével”

 

Igazi finomságok készültek a keddi, pálinkaházban tartott tájékoztatóra, de még nem a közönségnek, hanem a sajtó munkatársainak. Ám ennek a sokszorosa várja majd azokat, akik az I. Nyírségi Disznótoros Fesztivált választják, ami egyben a XVII. Nemzetközi Böllérverseny is, így a korábbi, napkori hagyományok folytatása.

Autentikus helyszín

De, mint Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke a helyszínen fogalmazott: megújulva, autentikusabb helyszínen. A főszervező Támba Miklós, a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke azt mondta, kinőtte magát a rendezvény a korábbi helyszínen, ott nem volt bővülésre lehetőség, s keresve sem lehetett volna jobbat találni a Sóstói Múzeumfalunál.

Itt, a múzeumfaluban körülbelül háromszor akkora terület áll rendelkezésre, háromszor annyival több vendéget tudunk fogadni, akiket várunk szeretettel. Készülünk színpadi produkciókkal is, de nyilván a főszerep a mangalicáé, mint minden évben, illetve a gasztronómiáé.

– mondta.

Múltidézés a hagyományok mentén

És természetesen a hagyományőrzésé, melynek fontosságát dr. Ulrich Attila hangsúlyozta.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A város alpolgármester jelezte: Nyíregyháza örömmel fogadta be a fesztivált, mely azoknak a generációknak is bemutatja a múltat, akik esetleg annak idején nem látták, mit tettek dédnagymamáik, hogy éves hússzükségletük biztosítva legyen.

Vonzerő a város határain túlra is

S várhatóan más hozadéka is lesz a rendezvénynek, a kulturális-turisztikai szezonunkat kitolja a téli holtidőbe is.

Mivel Sóstó és Nyíregyháza eléggé központi, frekventált hely turisztikai szempontból, így ez a rendezvény megnöveli azt az időt, amely a turisztikai „jó időn” túl van. Magyarán egy olyan élményt ad a nyíregyháziaknak, megyebelieknek és az idejövő turistáknak, amely valószínűleg nagy számban fogja őket vonzani.

– fogalmazott az alpolgármester.

Terítéken a kóstolnivalók

A vonzáshoz hozzájárulnak majd a színpadon hagyományőrző együttesek, mulatós csapatok és pop-rock zenekarok, köztük nyíregyházi fellépők is. Az ínyencségeket kóstolójeggyel lehet majd tesztelni, a zsűri pedig hivatalból megteszi a tucatnyi csapat munkáját értékelendő, figyelembe véve az ételek ízét, színét és tálalását – és a készítők fantáziáját is, mert ez is fontos lehet. ­

Kérdés, mennyire tartják a hagyományt és mennyire hoznak az ételbe újat. Nagyon fontos az, például kolbásznál, hogy megvan a rá jellemző íz, de bármit bele lehet tenni, ami az ételt nem rontja el, gondolok itt a konyakra, a borra – kóstoltunk már ilyet is. Különböző fűszerekkel lehet finomítani, úgymond módosítani, de attól még kolbász marad.

– tekintett előre Szoboszlai Gyula, a Nyírségi Ízkirályok Egyesület elnöke.

Tombola jótékonyságból, nagy nyereményekkel

Az ételkülönlegességeken túl újszerű eleme a szombati rendezvénynek, hogy lesz amatőr kolbásztöltő verseny azoknak, akik még egy teljes mangalica feldolgozását nem vállalják, és a szokásos fogópálinka-verseny mellett külön megmérettetést szerveznek az otthon főzött, folyékony hungarikumoknak. Sőt, aki tombolát vásárol a sokszázezer forintnyi nyeremény reményében, egyben egy nemes ügyet is támogat: a kórház alapítványát, s ezáltal az idősek ápolásának hátterét, az ehhez szükséges eszközöket, melyért a vezetés előre is hálás.

Akik itt élünk, ebben a megyében, városban, fontos, hogy minden szinten tudjunk egymásnak segíteni. Mi a betegellátásban, a civil emberek a betegellátás megkönnyítésében. Az alapítványunk célja az öregkor méltóságának segítése. Remélem, hogy minél többen lesznek és sikeres lesz a rendezvény.

– bizakodott dr. Adorján Gusztáv, a SZ-SZ-B Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A kórház a helyszínen szűrővizsgálatokkal készül: vércukorszint, testtömeg- és vérnyomásmérés várja azokat, akik kontrollálni szeretnék az egészségüket. Akik pedig mulatni érkeznek, már reggel fél hétre megtehetik, hiszen akkor indul a mangalicák látványos feldolgozása.

 

Tarczy Gyula