Jótékonyság – Több száz kilogramm pékárut adományoztak a kenyér világnapján

Mintegy négy mázsa kenyeret és több mint négyezer darab édes péksüteményt adományoztak a rászorulóknak szerdán, Nyíregyházán. A kenyér világnapjához kapcsolódva jótékonysági ételosztást szervezett a Magyar Pékszövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régiós szervezete hat pékség segítségével, együttműködve a Magyar Vöröskereszt helyi szakembereivel. A nyíregyházi esemény további célja, hogy növelje az elismertségét a pékek mindennapi munkájának.

Édes péksütemények, kiflik, zsemlék és az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér is helyet kapott az asztalon a szerdai jótékonysági ételosztáson. Október 16-a a kenyér világnapja, ebből az apropóból döntött úgy a Magyar Pékszövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régiós szervezete, hogy sokadik alkalommal idén is kitelepülnek a Kossuth térre és különböző pékárut adományoznak a rászorulóknak. Munkájukat ez alkalommal is a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezetének szakemberei segítették.

Lakatos Tiborral, a Vela Pékséggel hosszú évekre visszanyúló, jó együttműködési kapcsolatunk van és minden alkalommal örömmel csatlakozunk a programjaikhoz, mert ez egy új lehetőséget teremt a szervezetünknek, hogy új formában tudjuk elérni a rászoruló lakosságot”

– nyilatkozta Csatlósné Rocska Mariann, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezetének szociális koordinátora.

Jótékonyság a kenyér világnapján

A kenyér világnapját egy 2001-es döntés értelmében Európa-szerte október 16-án tartják. Ezen a napon nemcsak erre az alapvető élelmiszerre hívják fel a figyelmet, hanem a pékek áldozatos munkájára is. A magyar konyhában kiemelt szerepe van a kenyérnek, kis túlzással szinte mindenhez fogyasztják, reggelire, különböző levesekhez, sőt még az egytálételekhez is. Itt, a Kossuth téren a mintegy 4200 darab péksütemény mellett csaknem négy mázsa kenyeret is kiosztottak a különböző felajánlásoknak köszönhetően.

Hat pékség termékeit tudjuk a mai nap kiosztani a Vöröskereszt segítségével. A Nyíregyházi Kenyérgyár volt a legnagyobb támogatónk, de a Landauer Pékség, az Aranycipó Pékség, a Mátészalkai Sütőipari Vállalat és a Nyírmadai Pékség is hozzájárult a mai nap ünnepéhez. Ezekből a felajánlott termékekből adományozunk most a rászorultaknak”

– közölte Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke, a Magyar Pékszövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régiós elnöke.

Jelentős az élelmiszerpazarlás

Ha az élelmiszerekről beszélünk, fontos felhívni a figyelmet az élelmiszerpazarlás visszaszorítására is. Különböző felmérések szerint egy átlagos magyar háztartásban évente 270 kilónyi felesleg keletkezik. Mintegy 300 ezer tonna még menthető élelmiszer kerül a kukákba egy évben, ha egy főre számoljuk ezt a mennyiséget, nagyjából 45 ezer forint veszteséget jelent. A pazarlás ellen egy-egy háztartásban is sokat lehet tenni.

Például a kenyérből morzsát készítünk, a töltelékes árut pedig a rokonságban tartott állatoknak adjuk. Nagyon takarékosak vagyunk, és nagyon haragszom, amikor azt látom, hogy ki van dobva az élelmiszer”

– mondta Csizmadia Lajosné.

Néhány apró tipp is sokat segíthet, ilyen például, ha vásárlás előtt megtervezik, hogy mit fognak az adott héten főzni, ahhoz mennyi alapanyag szükséges, majd bevásárlólistával mennek az üzletbe. Szomorú adat, hogy az élelmiszerpazarlásban második helyen szerepelnek a pékáruk, így a kenyér világnapján erre a témára is nagyobb hangsúlyt helyeznek a pékek.

Tippek és jó tanácsok

Átalakultak az utóbbi időkben a vásárlási szokások, a kilós kenyerek egyre inkább háttérbe kerülnek. Az egészséges táplálkozást nagymértékben befolyásolják a kovászos kenyerek, amelyek 12 órás kovásszal kell, hogy készüljenek, hiszen ezekben a termékekben nincs adalékanyag, illetve olyan nagymértékű élesztő sem. A gyomrunk sokkal jobban fel tudja dolgozni a kovásszal készült kenyeret, sokkal illatosabb is. Ebbe az irányba kell nekünk, pékeknek is elmenni és a mai nap alkalmas arra is, hogy erről tudjunk beszélni a vásárlóközönségnek”

– tette hozzá Lakatos Tibor.

A magvas termékek, rozsból készült kenyerek akár 3-4 napig is fogyaszthatóak, így azzal is tehetnek a vásárlók a pazarlás ellen, ha inkább azokat a fajtákat keresik. A pékség a megmaradt termékeket másnap 50 százalékos kedvezménnyel árusítja, miután a vajjal, margarinnal készült termékek nem száradnak ki olyan könnyedén – mondta Lakatos Tibor.