Jubilál a Bessenyei Társaság

Nemes aforizmák, jeles idézetek, üzenetek, köszöntők és ajándékok napja volt péntek a Megyeháza Bessenyei Termében.
A műveltség nem más, mint a jellem és a szellem méltósága – hangzott el egy gondolat Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke tolmácsolásában, melynek terjesztése Bánszki István irodalomtörténész nevéhez kötődik. Ő az, ki közel négy évtizedes kényszerszünet után 1987 decemberében újraalapította a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaságot. Az örökös elnök munkáját emlékplakettel köszönte meg dr. Kührner Éva, a Társaság mai elnöke.
Az örökös elnök emlékeztetett arra, hogy a Bessenyei Kör adta a városnak a szobrot, a zeneiskolát, a Szabolcsi Szemlét, de még a múzeumot is.

További képekért kattintson a fotóra!

„Hát kérem Bessenyeinek lenni nem volt könnyű 250 évvel ezelőtt sem, 50 évvel ezelőtt, és manapság sem” – fogalmazott az utódok nevében, a ma Budapesten élő villamosmérnök, a költő testvér leszármazottja, ki őséhez hasonlóan császári testőrtiszti alkatú. Bessenyey Balázs csupán néhány hónapja tud a 120 éves múlttal bíró Bessenyei kultuszról, a literátor társaság munkásságáról.

„250 évvel ezelőtt Bessenyei György és rokonainak a munkássága az közismert, arra nem kell utalni – folytatta a rokon. Az 50-60-70 évvel ezelőtti világban pedig a nagyapán vezényelte le Bessenyei György újratemetését itt Nyíregyházán, Budapestet átépítette, országgyűlési képviselő volt, közmunkatanácsi elnök volt, sok minden jót tett az országért és a városokért. Teljes vagyonvesztést kapott és kitelepítést, úgyhogy én egy putriban születtem, 5 éves koromban láttam először fürdőkádat.”

Városvezetőként és történészként köszöntötte az emlékülést dr. Ulrich Attila, nyíregyházi alpolgármester. Egy olyan családról emlékezünk – fogalmazott -, kinek egyik őse vezérszerepet játszott a magyar történelemben, a magyar irodalom és a magyar nyelv ápolása ügyében. Nagy öröm számunkra, hogy a Bessenyey család ma élő tagjai lehetővé tették a tulajdonukban lévő iratanyag digitalizált fotózását, hiszen rokonsági kapcsolataik, illetve a múltba tekintő őseik emléke újabb támpontot ad a különböző tudományágaknak arra, hogy milyen volt a régi világ, milyenek voltak a kapcsolatok, és mit tett a Bessenyey és a vele rokon családok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéért és Nyíregyházáért.
De én azt is elmondom, hogy a XVII. században, még jóval Bessenyei György megszületése előtt családjának tagjai részt vettek a Wesselényi összeesküvésben, a kuruc mozgalomban, emiatt – mivel kisnemesek voltak - birtokaik elkobzásra kerültek, tehát volt bennük egy magyar virtus, ezt örökölte Bessenyei György is. Azért is fontos ez az emlékápolás, mert meg kell ismernünk a történelem szövevényes szálait! Bessenyei minden magyarnak fontos – zárta gondolatait az alpolgármester.

Bessenyey Balázs nagy ősei pipáját ajándékozta a város és a megye megjelent képviselőinek, mely az ígéret szerint a Kállay Ház II. ütemében elkészülő megyei irodalmi arcképcsarnok egyik becses darabja lesz.

További képekért kattintson a fotóra!

Az emlékülésen az újabb kutatásokról szóló előadások után kiosztották a középiskolások számára meghirdetett pályázat díjait, majd megkoszorúzták Bessenyei György belvárosi szobrát. Az ünnepség hétvégén az Északi temetőben és Tiszabercelen folytatódott.

Matyasovszki Edit

(Fotó: Szarka Lajos)