Jubilál a társaság – A Bessenyei ma is kulturális márkanév

A Bessenyei Györgyről elnevezett kör alakuló ülését 1898. január 8-ra hirdették meg. Erre azonban nem került sor. Így a Nyírvidék január 23-i számában újabb felhívás jelent meg, miszerint a Bessenyei Kör január 24-én délután 3 órakor tartja meg „szervezkedési közgyűlését” a megyeházán. Elnöknek akkor Feilitzsch Bertholdot választották meg, és megalakult a népes vezetőtestület is 3 alelnökkel, 1-1 titkárral, jegyzővel, ügyésszel, pénztárossal, könyvtárossal és 30 fős igazgatóválasztmánnyal. Korelnöknek megválasztották dr. Jósa András vármegyei főorvost.

Csokonais üdvözlet

Az alapító tagok 100-100 korona befizetésével járultak hozzá a kör tevékenységéhez, és remélték Nyíregyháza város és más megyebeli települések anyagi támogatását is.

Érdekesség, hogy abban a mobil és internet nélküli világban milyen gyorsan terjedt a hír; ugyanis már az alakuló ülés alatt üdvözlő távirat érkezett a debreceni Csokonai Körtől.

A Bessenyei Kör tehát megalakult, alapszabályát elfogadta a tagság, majd április végén jóváhagyta azt a belügyminiszter is. Ekkor kezdte el a kör segítségével Jósa doktor a múzeum, Mikecz János alispán a vármegyei könyvtár rendezését. Elkezdődtek a Bessenyei-szobor avatásának előkészületei is, bár azt Erzsébet királyné halála miatt a következő év májusára halasztották.

Múlóban a rideg közöny

Közben a kör tagsága szépen gyarapodott, augusztus végén a 11 alapító tag mellett már 230 rendes tagjuk volt. A Bessenyei Körnek sikerült tehát megtörnie a „vármegye közönségének rideg közönyét”. Bizonyára belépésre sarkallta a polgárokat az is, hogy ingyenes felolvasó és zenei estélyeiket csak a tagok látogathatták.

Az első nagyszabású „nyilvános estélyre” csak december 17-én került sor, ezen fővárosi művészek mellett felléptek a kör tagjai is; a műsoros estet közös vacsora követte a Koronában.

Így kezdődött 120 éve a ma már Bessenyei Társaságként ismert kulturális egyesület tevékenysége, mely meghatározó szerepet töltött be és tölt be ma is megyénk kulturális életében.

További részletekért kattintson!

 

Dr. Kührner Éva, a társaság elnöke