Jubileumi Jósavárosi Napok – Ötvenedik évfordulóját ünnepelte a rendezvény
Fotó: Szarka Lajos

A Jósavárosban idén különleges alkalomra készültek, hiszen augusztus 16-án és 17-én a Jósavárosi Napok 50. jubileumi évfordulóját ünnepelték. Pénteken sportnapot tartottak, majd szombaton a rendezvényt a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport nyitotta meg, ezt követően köszöntők hangzottak el a színpadon és felvágták a jubileumi tortát. A programok egészen késő estig tartottak, az ünnepi eseményt tűzijáték, majd utcabál koronázta meg.

A Jósavárosban idén különleges alkalomra készültek, hiszen augusztus 16-án és 17-én a Jósavárosi Napok 50. jubileumi évfordulóját ünnepelték. Az évtizedes hagyományokra visszatekintő kétnapos rendezvény sajátos programokkal kínál kikapcsolódást és szórakozást minden korosztály számára. A Jósavárosi Napok története öt évtizeddel ezelőtt kezdődött, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Célja, hogy közösségépítő jellegével és gazdag programkínálatával minden résztvevő számára felejthetetlen élményeket nyújtson. A pénteki napon a sporté volt a főszerep, hiszen az Együtt a Családért Kulturális Egyesület szervezésében és az elmúlt 5 évben az önkormányzat támogatásával megvalósuló programsorozat a Jósavárosi Művelődési Ház előtti téren kezdődött.

Fotó: Trifonov Éva

A látogatók különböző sportbemutatókat tekinthettek meg, sporteszközöket próbálhattak ki, valamint részt vehettek tornán, jógán, asztalitenisz-tornán. A rendezvény célja az egészséges életmód népszerűsítése, így minden korosztály számára kínált programokat, a gyerekektől kezdve az idősebbekig. A szombati nap ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, melyen a szervezők a múltat is felidézték.

Fotó: Szarka Lajos

– Ez számunkra hatalmas büszkeség. Nagyon sokat teszünk azért, hogy a közösség jól érezze magát itt. Hiszen ennek nemcsak hagyományteremtő szerepe van, hanem közösségformáló erőt is hordoz magában. Külön öröm számunkra, hogy ez a rendezvény márciusban Nyíregyháza értékévé vált, hiszen bekerült a Nyíregyházi Értéktár gyűjteményébe. A Jósavárosi Napok így már hivatalosan is egy nyíregyházi érték, mivel Nyíregyházának ez az egyetlen olyan városrésze, a jósavárosi városrész, ahol 50 évvel ezelőtt életre hívták ezt a rendezvényt a közösség építésének céljából. Az akkori szervezők azért indították útjára ezt az eseményt, mert remélték, hogy minden év augusztus 20-át megelőző hétvégén lesz egy ilyen közösségépítő program. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt 50 év során energiánkat beleadva folyamatosan támogatjuk ezt a hagyományt, és hogy a jósavárosi városrész az, ahol Nyíregyházán egy ilyen nagyszabású rendezvény megvalósulhat – hangsúlyozta az eseményen Nagy Szabina önkormányzati képviselő, egyben A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület elnöke.

Nagy Szabina, a városrész önkormányzati képviselője a megnyitón arról is beszélt, gyermekként sokat jelentett számára a Jósavárosi Napok rendezvény, így szervezőként is arra törekszik, hogy olyan színvonalas programokat valósítsanak meg, mint amilyeneket sok évvel ezelőtt ők is megtapasztalhattak. Erről beszélt dr. Szabó Tünde kormánybiztos is a színpadon, aki hangsúlyozta, szép emlékekkel tér vissza újra és újra az eseményre.

Fotó: Szarka Lajos

A jubileumi Jósavárosi Napok megnyitóján Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, egyben a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottságának elnöke arra emlékezett vissza, hogyan került be a rendezvény az értékek közé. Ennek emléklapját ünnepélyes keretek között adta át a szervezőknek Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc.

– Ez egy hatalmas dolog, hogy egy rendezvény immár 50 éve minden esztendőben megrendezésre kerül. Ez rengeteg mindent jelent: azt, hogy ennek a városrésznek erős és dinamikus közössége van, amely fontosnak tartja a hagyományok és értékek megőrzését, ápolását, és továbbadását. Hiszen az elmúlt fél évszázad alatt több generáció is felnőtt itt. Ez azt is jelenti, hogy a Jósavárosi Napok programsorozata Nyíregyháza legjelentősebb rendezvényei közé tartozik. Emellett azt is mutatja, hogy itt van egy elkötelezett szervezőcsapat és egy elhivatott képviselet, Nagy Szabina képviselő asszony és az ő lelkes csapata, akik évről évre nagy odaadással és örömmel szervezik ezt az eseményt. Ezért is olyan különleges idejönni, és úgy vélem, hogy az itt élők számára mindez méltán jelent nagy büszkeséget – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

Fotó: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc polgármester a színpadon hangsúlyozta, a városrészben az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósult meg, így reméli, még sok éven keresztül hoz vidámságot a program a városrészben és a városban élők számára. A megnyitóünnepség végén a szervezők felvágták a jubileumi alkalom tortáját, melyet a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola diákjai készítettek és 550 szeletes volt. A nap folyamán mazsorettbemutató, termékkóstolók és kiállítások, különböző bemutatók, illetve színpadi fellépők szórakoztatták a közönséget.

Kapcsolódó galéria

Jubileumi Jósavárosi Napok 2024