Kábítószer-Ellenes Világnap - A rendőrség drogprevenciós szakemberei segíthetnek!
Kiemelt kép: illusztráció

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószerhasználat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár.

Ha drogproblémái vannak forduljon szakemberhez, kérjen segítséget. A kábítószerek és a különböző tudatmódosító szerek közös tulajdonsága, hogy a használónak olyan élményt nyújtanak, amellyel arra sarkallják, hogy újra és újra át akarja élni ezeket az élményeket.

Kábítószer általi befolyásoltságra utal például az ingerlékenység, közöny vagy éppen ok nélküli eufória, figyelemhiány, zavart beszéd, alvászavar, koordinációs zavarok, indokolatlan rettegés, hallucináció, valamint olyan fizikális tünetek, mint a tűszúrás helye, hallucinogének okozta tág pupillák, ópiátok okozta szűkebb pupillák, étvágytalanság, fogyás, szürke arc, szájszárazság, orrfolyás.

Ha arra gyanakszik, hogy környezetében valaki kábítószert használ, a legjobb, amit tehet, hogy szakszerű segítséget kér. Drogrehabilitációs otthonok, drogambulanciák, addiktológusok, pszichiáterek, kórházi addiktológiai és pszichiátriai rendelések segítenek a drogfüggőkön, érdeklődjön háziorvosától, hogy lakóhelyén milyen típusú ellátás elérhető.

A rendőrség drogprevenciós szakemberei segítenek! Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság drogprevenciós tanácsadóinak elérhetősége:

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr- főkapitányság