Kállay Gyűjtemény – Izgalmas napok a múzeumban
Fotó: Szarka Lajos

Újabb szoboradomány, kiállításmegnyitó és a második Kállay családi világtalálkozó is színesíti a Kállay Gyűjtemény életét a napokban. A múzeum csütörtökön tartott sajtótájékoztatót az augusztus 23-án indult Kállay családi világtalálkozóról, valamint az Alkoss szabadon rajzpályázat kiállításmegnyitójáról. Az intézmény vezetője, Dohanics László és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere Ilosvay Gusztáv szobrászművészt és feleségét is köszöntötte, akik egy újabb alkotással ajándékozták meg a múzeumot.

Sok programot szerveztek a hétvégére

Mozgalmas a hétvége a Kállay Gyűjtemény számára, ugyanis augusztus 23-án az Alkoss szabadon rajzpályázat kiállításmegnyitója mellett elkezdődött a háromnapos Kállay családi világtalálkozó is. Dohanics Lászlótól, az intézmény vezetőjétől megtudtuk: már 2014-ben megfogalmazódott bennük, hogy szeretnék megszervezni ezt a találkozót a Kállay család leszármazottainak. Azonban sok minden közbeszólt, így idén augusztus 23. és 25. között zajlik a program, melyre közel 150 Kállay regisztrált vissza a világ minden pontjáról. A hétvége igencsak színes a résztvevők számára.

Múlt év májusában fogalmazódott meg ennek a programnak a szervezése és azóta is tartott, ennek motorja Kállay Helén. Egy tartalmas programot igyekeztünk összeállítani. Pénteken a Kállay Gyűjteménybe érkeznek a vendégek, itt lesz a regisztráció és közben folyamatosan megtekinthetik majd a múzeum minden kiállítását. Szombaton egy konferencia kezdődik 10 órától a Váci Mihály Kulturális Központban, majd este a Korona Hotelben egy díszvacsora várja őket. Vasárnap pedig Kállósemjénben, a Kállay Kúriában családi mise és koszorúzás mellett beszélgetésekkel telik majd a nap – részletezte az intézményvezető.

Minden benne van: a szenvedés, a küzdelem és az újjászületés

Az elmúlt időben a Kállayak más rokonai, az Ilosvay család tagjai, Ilosvay Gusztáv szobrászművész és felesége, Ilosvay-Egyed Katalin is ellátogatott a múzeumba, egészen Ausztráliából. A Kállay Gyűjtemény így most egy újabb Ilosvay alkotással is bővülhetett. Mint megtudtuk: a szobor egészen a Terror Házából érkezett hozzánk, ugyanis eddig ott volt kiállítva.

Vagy 20 évvel ezelőtt, mikor ez a múzeum máshol már megnyílt, akkor felkértek, hogy csináljak valamit a Kállay múzeumnak, akkor adományoztam nekik az Ádám és Éva szobrot. Most pedig ezt az 1956-os témájú alkotást hoztam ide haza – mondta a szobrászművész.

A szobor magát az 1956-os forradalmat mutatja be, melyet Kanadába vezető útján álmodott meg a művész. Nagyjából egy évvel azután, hogy eldöntötte, megcsinálja, el is készült. Ilosvay Gusztáv még elmondta: számára is döbbenetes volt a végeredmény. Hiszen minden, amit az 1956-os forradalomról tudni kell, a szenvedés, küzdelem és az újjászületés, az mind benne van ebben az alkotásában.

Fontos a város számára

Az Ilosvay család adományáról, valamint a Kállay világtalálkozóról dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is beszélt. Elmondta: a városnak hatalmas megtiszteltetés, hogy a világ számos pontjáról érkeztek Kállay rokonok, hogy megnézzék azokat a helyeket, ahonnan családjuk és emlékük is származik. A város éppen ezért igyekezett segíteni a szervezésben.

Ami kérése volt a családnak, az egy hely, ahol egy konferenciát meg lehet tartani, erre biztosított helyet a város. Igazából azonban mindent maguknak szerveztek meg a családtagok, így is volt talán a legkönnyebb, hiszen az ember a saját családját ismeri a legjobban, jobban értik egymás nyelvét, bár nem mind beszélnek magyarul. Vannak, akik horvátul, angolul, franciául, németül beszélnek. Így egy sokszínű társaság gyűlik össze. A városnak azért is fontos ez az egész program, mert így külföldről is érkeznek. Nagyon sokan még nem jártak itt, így megnézhetik a Kállay Gyűjteményt és azt is, hogy jó helyen vannak-e azok az adományok, melyeket annak idején Kállay Kristóf adott a múzeumnak. Hátha így lesznek olyanok, akik úgy gondolják, nálunk szeretnék elhelyezni a családi ereklyéket, s hogy azok jó helyen lesznek itt. Éppen úgy, mint a Kállayak rokonai, az Ilosvayak mostani adománya, hogy ezzel is gyarapodjon a gyűjtemény, melyet mindenki megtekinthet, hiszen hogyha egy múzeum folyamatosan gyarapszik és tudja azt az értéket képviselni, melyet ezek a tárgyak is jelentenek, akkor a hosszú távú megmaradása önmagából értetődően meglesz – fejtette ki az alpolgármester.

A Kállay Gyűjteményben továbbra is izgalmas események várnak majd a hozzájuk ellátogatókra. Az intézmény vezetősége ugyanis más, őszi programokra is készül: október 23-án idén is egy ünnepi programot tartanak a fiataloknak az 1956-os forradalomról, melyen ezúttal Ilosvay Gusztáv új szobrát is bemutatják majd a gyerekeknek.

Kapcsolódó galéria

Szobor adomány a Kállay Háznak 20240822