Kállay Gyűjtemény – Kutyabarát lett az intézmény

Mostantól a négylábúakat is várja a Kállay Gyűjtemény Nyíregyházán. A kutyások nyitvatartási időben, az előírásoknak eleget téve látogathatják kedvenceikkel az intézményt. A néhány eltelt hétben az a tapasztalat, hogy sokan élnek a lehetőséggel.

Lehetőséget teremtettek a kutyások számára is

Kutyabarát térkép, felújított gyepmesteri telep, új futtatók: mindössze néhány elem a Kutyázz Nyíregyháza! programból, melynek köszönhetően egyre inkább kutyaközpontúvá válik a város. A gazdák egyre gyakrabban keresik az olyan helyeket, ahová négylábú kedvenceiket is magukkal vihetik. Többen ugyanis kutyáik érdekében sok mindenről le kell mondjanak. A Kállay Gyűjtemény éppen ezért, csatlakozva a korábbi kutyaközpontú kezdeményezésekhez, úgy döntött, mostantól a kutyásoknak is állandó bejárást biztosít a múzeumba. Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője elmondta: ritka az olyan múzeum, mely lehetőséget biztosít erre.

Igyekszünk minél több látogatót becsalogatni a Kállay Gyűjteménybe. Ezért is lettünk bababarát múzeum, s utána jött az ötlet, hogy kutyabarát hely is legyünk. Ennek az ötletét az első ilyen hely, az Óbudai Múzeum adta, és gondoltuk, mivel a kutyások nem igazán szeretnek kutya nélkül kimozdulni vagy akár nyaralni járni, lehetőséget teremtünk arra, hogy kutyával együtt látogassanak el az állandó és időszaki kiállításokra. Hála istennek, ennek nagy sikere van – mondta a múzeum vezetője.

Egy kutyás hétvégével indult a kezdeményezés

A Kállay Gyűjtemény már tavaly nyáron szervezett egy hétvégi kutyás programot, ekkor próbálták ki először ezt a lehetőséget a szervezők. A négylábú kedvencek ingyenesen járhatták körbe a múzeumot, gazdáik pedig láthatták a várostörténeti és a Kállay nemesi családról szóló kiállításokat, valamint időszaki tárlatokat is megtekinthettek. A múzeum hivatalosan 2023-ban lett kutyabarát. Dohanics László arról is beszélt, mik lesznek érvényesek a kutyás látogatókra.

2023-ban lettünk kutyabarát hely, most 2028. december 14-ig kaptuk meg annak a jogosultságát, hogy ezt a logót használhassuk. Vannak feltételek, hisz itt az állatok itatására, etetésére helyiséget, illetve tálakat kell biztosítani, van egy nyilatkozat, melyet alá kell írni az ide látogatóknak arról, milyen feltételekkel lehet kutyával belépni. Ilyen adott esetben a szájkosár, vagy szobatisztának kell lennie a kutyának. Az állandó és időszaki kiállításokat megnyitottuk a kutyás látogatók előtt, a könyvtárba viszont nem engedünk fel látogatót. Azonban nagyon szép számban érkeznek a nyári időszakban, ez annak is köszönhető, hogy rengeteg turista látogat a városunkba. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk az itteni szálláshelyekkel, hotelekkel, akik ajánlják a Kállay Gyűjteményt, most nyáron is nagyjából 15–20 kutyás látogató volt nálunk – részletezte Dohanics László.

Egy program a kulturális programokat kedvelőknek is

A tavalyi hétvégi programon a kora reggeli órákban sétáltató gazdiknak lehetőségként felkínálták, hogy nyitás előtt is betérhessenek a Kállay Gyűjteménybe. A teljesen állatbaráttá vált múzeum azonban az eredeti, most pedig még a nyári nyitvatartási idő alatt lesz látogatható a kutyások számára is.

9-től 17 óráig látogatható a múzeum, keddtől vasárnapig, tehát hétvégén is. Ez azért is szerencsés, mert akik eljönnek ide nyaralni, külföldiek vagy magyar vendégek, nem biztos, hogy mindig a strandon akarnak lenni vagy épp a múzeumfaluban, állatparkban, s adott esetben kutyástól látogatnak el a Kállay Gyűjteménybe – tette még hozzá a múzeum vezetője.

A kis kedvenceknek is kedvező lehetőséget egyre többen veszik igénybe. A Kállay Gyűjtemény vezetőjétől megtudtuk: a kezdeményezés sokaknak tetszik. A helyszínre folyamatosan betérnek a kutyások, akik hűséges négylábú társaikkal együtt érdeklődve járják körbe a múzeumban megtekinthető kiállításokat.