Kampánynap a vasúti átjárókban történő balesetek megelőzéséért

A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozott a Nemzetközi Vasútegylet és az Európai Unió kezdeményezésére évekkel ezelőtt indult „Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” kampányhoz, melynek célja, hogy megelőzze a vasúti átjáróknál történő – sokszor tragédiával végződő – baleseteket. Június 3-án, a Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) keretében öt kontinens több mint száz országában közösen végeznek ellenőrzéseket a hatóságok és a vasúttársaságok a közút–vasút szintbeli kereszteződéseknél. Az illetékesek a közlekedők figyelmét fel is hívják a szabályok betartására, valamint megvizsgálják a fénysorompók, a csapórudak, az optikák, a vasúti átjárót jelző táblák és az útburkolati jelek állapotát, láthatóságát.

A nemzetközi kampány elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők lennének. A vasúti átjárókban a balesetek szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következnek be, a vonatoknak komoly késést okozva. A súlyos következményekkel járó tömegszerencsétlenségek elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére.

A június 3-ai kampány keretében ellenőrzött átjárók kiválasztásánál a szakemberek figyelembe vették a menetrend szerinti buszközlekedésre használt útvonalakat, az adott helyen már megtörtént csapórúdtörések számát, illetve a kerékpáros- és gyalogosforgalom nagyságát. Hazánkban 5500 vasúti átjáró található, ezekből közel 2500 biztosított.

Nyíregyházi helyszínek:

Tokaji út

Kótaji út

Korányi Frigyes utca