Kánikula – Párakapuk hűsítik a belvárosban sétálókat
Fotó: Archív

Két párakapu is hideg vizet porlasztva nyújt felfrissülést a belvárosban sétálóknak Nyíregyházán. Az önkormányzat és a városüzemeltető cég évek óta nagy figyelmet fordít arra, hogy a kánikulában hűsítő permethez juthassanak a lakosok, így reggel 9 és este 9 óra között üzemelnek a párakapuk. 

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 12-ig. Így Nyíregyházán is fokozott készenlét lépett életbe, hiszen az önkormányzat és a városüzemeltető cég évek óta nagy figyelmet fordít arra, hogy a kánikulában hűsítő permethez juthassanak a lakosok. A NYÍRVV Nonprofit Kft. által üzemeltetett két párakapu a forgalmas belvárosban hideg vizet porlasztva nyújt felfrissülést a járókelőknek.

– Egy teljes felfrissülés, azt érzi az ember, hogy a strandon van, nagyon okos ötlet volt attól, aki ezt kitalálta – mondta a párakapun átsétálva Hankó József.

– Kiváló kezdeményezésnek, hiszen 1-2 másodperces átsétálás is már óriási felüdülést hozhat ebben a hatalmas nagy hőségben. Óriási gratuláció a megszervezéséért és a létrehozásáért – fogalmazott Sin Orsolya, aki szintén nem hagyta ki a frissítő permetet.

A túlzott hőség megterhelő lehet az emberi szervezetre, különösen az idősekre, a gyerekekre és azokra, akik egészségügyi problémákkal küzdenek. A párakapuk segíthetnek csökkenteni a hőguta kialakulásának és egyéb hőséggel összefüggő betegségeknek a kockázatát. Nyíregyházán már szinte megszokott, hogy a nyári időszakban egy-egy belvárosi séta során felfrissülést nyújtanak a permetet szóró eszközök, hiszen több mint tíz éve kihelyezték őket.

– A NYÍRVV Nonprofit Kft. először 2013-ban telepítette le ugyanazt a két párakaput, ami most is a Kossuth téren, illetve a Dózsa György sétányon megtalálható. Ennek a célja az, hogy a nagy melegben, ami most is napok óta van az egész országban – a hőségriadó elrendelésére is került vasárnap óta – már korábban június 21-én felállítottuk a szokásos helyre a párakapukat. Ezek hideg vizet porlasztanak és némi felfrissülést jelentenek a városlakóknak, akik erre sétálnak. A nagy melegben nyilván mindenkinek ajánljuk, hogy minél több folyadékot igyon, erre közterületen közel 400 közkifolyóból, illetve 40 ivókútból is van lehetőség, úgyhogy a NYÍRVV Nonprofit Kft. itt is megtesz mindent azért, hogy a városlakók komfortosan érezzék magukat – hangsúlyozta Dicső Péter a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója.

Dicső Péter azt is elmondta, a párakapuk vízfogyasztása nagyon kevés, így fenntartási, üzemeltetési költségük is alacsony és nem okoznak jelentős környezeti terhelést. A Nyíregyháza belvárosában elhelyezett két párakapu reggel 9-től este 9 óráig működik, ezzel is segítve, hogy a nap bármely szakaszában felfrissülést nyújtson a járókelők számára.