Karácsony a színpadon

 

A Tom Hanks és Meg Ryan párostól, A szerelem hálójában című amerikai, romantikus filmből sokaknak ismerős lehet László Miklós alaptörténete, a hazai Illatszertár, melyet persze két alkalommal is láthatott már a VIDOR Fesztivál közönsége a Móricz Zsigmond Színházban.

 

Szombat este lesz ennek nyíregyházi bemutatója, Mohácsi János rendezésében.

 

Már az olvasópróbán kiderült, hogy a drogériatulajdonos Hammerschmidtet játszó Horváth László Attila első találkozása lesz a darabbal. Mint mondja, megvan már a figura, és megkedvelte a darabot is. Szereti ezeket a századelőn játszódó dolgokat.

– Egy egyszerű ember életéről szól, ugyanazok történnek vele, amik megtörténhetnek a mai emberekkel is. Sorsfordító, személyes történések, párkapcsolat, munkahelyi történések, mint egy nagy teleregény. Mosolyogtató. Kicsit megkönnyezteti remélhetőleg az embert, borzasztóan emberi.
Nagyon jó ezt játszani, örök igazságok vannak benne, szinte már romantikus emberi oldalról kezelve és stílusban is –
fogalmazott a művész. – '930-at írunk kosztümben, díszletben és habitusban is.

 

Az ígéret szerint megérkezik a hó és a karácsony is a színpadra.

 

Mintha a nosztalgia szaloncukor ábrái és mintái elevenednének meg ebben a történetben. Ajándékkal és magánnyal, szerelemmel és megcsalatással, vágyakkal és reményekkel élik az ünnep előtti hajszában mindennapjaikat az üzlet alkalmazottai.

– Azt szeretném, hogy jól érezze magát a közönség, ez egy nagyon kedves darab – kezdi az ajánlót a rendező, Mohácsi János. – Kicsit mókásabb, mint gondoltam eredetileg, de benne lesz a boldogság is.
S hogy okozhat-e a felismerés után megtérést az előadás?


Komoly vígjátékra számíthatnak az érdeklődők.

 

– Szerintem a színház sokkal egyszerűbben dolgozik ennél, vagy sokkal bonyolultabban. Nem lehet vele árkot ásni, vagy hitet téríteni. Azt hogy a közönség ráismerjen egy-egy szituációra a saját életéből, mert azért ez nagyon hétköznapi darab ilyen szempontból, és észrevegye, hogy bizonyos szituációk a családi életben milyen fonákok, vagy milyen szomorúak, vagy azt, hogy mennyire vigyázni kell egymásra, akkor már többet akarok a darabtól, mint amennyi benne van. Nekem kell a színészekkel dolgozni azon, hogy a közönség ne egy felszínes, ócska vígjátékot, hanem egy komoly vígjátékot kapjon. Olyan szeretnék lenni, mint a darab maga, és ez nekem pont elég feladat – fogalmazta meg célját a rendező.

Balázs kisasszony szerepében Széles Zitát, Asztalos úrként pedig Horváth Sebestyén Sándort láthatják a november 25-ei bemutatón a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.


Matyasovszki Edit