Karácsonyi művészeti kiállítás

Vaszary János, Pittner Olivér, Nagy Oszkár. Többek között ezektől az alkotóktól csodálhatnak meg festményeket a látogatók a nyíregyházi Karácsonyi Művészeti Kiállításon. A Váci Mihály Kulturális Központban megrendezett tárlat képei a Merops Gyűjtemény darabjai.

 

TÁJKÉPEK, CSENDÉLETEK ÉS AKTOK

 

A kiállításon sokféle festmény látható, a nagybányai festőiskolától kezdve kortárs festményeken át a 80-as évek undergroundjáig széles a paletta. Hörcsik Zsolt műgyűjtő azt mondja: egy gyűjtő ízlése folyamatosan változik, eleinte leginkább a nagybányai iskola érdekelte, amit máig nagyon szeret, de kedvencei a posztimpresszionista képek, szereti a magyar foauve-ot, a nyolcakat, de közel áll hozzá a kortárs képzőművészet is. A karácsonyi kiállításon vannak tájképek, csendéletek és aktok is.

További képekért kattintson a fotóra!

– Néhány egészen absztrakt tájképtől eltekintve többnyire nyugalmat és harmóniát sugároznak – mondta dr. Hörcsik Zsolt, műgyűjtő. – Én hiszek abban, hogy a képeknek nemcsak értékfelhalmozó szerepük van az ember életében, hanem hogyha hazamegy és ránéz a képére, megissza a pohár teáját vagy ásványvizét, akkor ki tudja fújni a napi fáradalmait, gondjait.

 

A TÁRLAT JÓTÉKONY CÉLT IS SZOLGÁL

 

A karácsonyi művészeti kiállítás jótékony célt is szolgál. A festményeket a látogatók meg is vásárolhatják, s az abból befolyt pénzösszeg 5 százalékát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Szülészeti Osztályának „Egészséges Újszülöttekért Alapítványa” kapja. A kiállítást dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere nyitotta meg.

– Ez Nyíregyházán már hosszú idő óta az első olyan tárlat, amely már majdnem egy komoly aukció szintjét üti meg. Ez színesíti a kulturális életet – mondta dr. Ulrich Attila. – És a műkedvelésnek van egy gyűjtői oldala is, ez a kiállítás nemcsak a festészet szerelmeseinek szól, hanem azoknak is, akik vásárolni akarnak, az élet, a művészet, a kultúra ilyen, mindenki szeretne eladni, venni és jól érezni magát, ezekben a műalkotásokban lehet gyönyörködni.
A Karácsonyi Művészeti Kiállítás december 28-áig látható a Váci Mihály Kulturális Központ 1. emeleti galériájában.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)