Karbantartás az élményfürdőben – Jövő héten derül ki, hogy mikor nyithatnak

Karbantartási munkálatok miatt bezárt az Aquarius Élményfürdő. A turizmusnak jót tett a meghosszabbított téli szünet, ez igaz volt Nyíregyházára is, telt ház volt a sóstói szálláshelyeken és a fürdőben is, utóbbi helyszínen több mint 11 ezer vendéget fogadtak. Az ideiglenes zárva tartás ideje alatt kisebb felújításokat, javításokat végeznek, és ha a gazdasági helyzet engedi, már februárban újranyithatnak.

Ritka látvány, hogy teljesen üresek a medencék az élményfürdőben. Az üzemeltetőnek viszont jogszabályi kötelessége, hogy évente kétszer karbantartási munkálatokat hajtson végre a létesítményben.

Ilyenkor amerről csak víz folyik, mi mindent kitakarítunk. Az összes csőhálózatot, szűrőtartályokat, rendbe tesszük valamennyi medencét, piperetakarítást végzünk minden egységünkben. Most ezt a bezárást kicsit hosszabbra nyújtottuk, mert nagy igénybevétel volt az elmúlt időszakban. A 2022-es évről elmondhatjuk, hogy a korábbi covidos évekhez képest normalizálódott a turizmus, így jóval több vendéget tudtunk fogadni, mint az azt megelőző két évben. A medencék mindennap le vannak engedve és este egy vegyszeres takarítást végzünk, így minden reggel tiszta víz fogadja a hozzánk érkezőket” – nyilatkozta Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

11 ezer vendég

A vendégekből nem volt hiány az elmúlt héten sem. Ebben a tanévben a téli szünet jóval hosszabb volt a megszokottnál, ez pedig a turizmusnak is jót tett országszerte, így Nyíregyházán is.

A szomszédos hotel is telt házzal működött hellyel-közzel, így egy igazán jó számot tudtunk produkálni a téli szünetben, több mint 11 ezer vendéget fogadtunk itt, az élményfürdőben. Ez az elmúlt évekhez képest egy jóval magasabb szám, ez a megnyújtott téli szünet jót tett valóban” – tette hozzá Podlovics Lajos.

Karbantartási szünet

A következő hetekben viszont zárva lesz az élményfürdő, annak érdekében, hogy a medencéknél teljes körű karbantartást végezzenek. Itt például a meglazult csempéket javítják, rendbe teszik a túlfolyó rácsokat és vályúkat. Az élményfürdő egyik legnépszerűbb helyszíne a kinti medence a téli időszakban, itt is helyreállítják az esetleges hibákat. A hullámmedencénél is folyamatos a munka, és a csúszdatesteket is ellenőrzik a karbantartási zárva tartás idején. A vendégek körében igen népszerű finn szaunát is teljes körűen felújítják az élményfürdőben, az átalakítás eredménye lesz, hogy nagyjából plusz öt fő elfér majd ebben a szaunában.

Továbbra is elérhető a fürdőgyógyászat

A fürdőgyógyászat is bezár néhány napra, január 16-a, hétfő és január 19-e, csütörtök között lesz egy négynapos leállás.

Aki már rendelkezik valamilyen előélettel, ami azt jelenti, hogy van egy derékröntgenje, van valamilyen kivizsgálása, az már ugye benne van a nagy rendszerekben, és ha problémája van, akkor el tud hozzánk jönni. Ha nincs még például valakinek egy ilyen röntgenje, akkor egy egész egyszerű háziorvosi beutalóval el tud menni és ha megkapta, akkor a gyógyászat recepcióján, telefonon tud időpontot kérni az orvosi szakrendelésre, ahol minden problémát feltárunk és célzott gyógykezelést indítunk. Egyre többen jönnek hozzánk, nagyon szeretik a vendégek, hogy nincs várakozás, előre egyeztetett időpontra érkeznek az orvosi rendelésre és a kezelésre is, be van ütemezve, egy kulturált környezetben, egy pihentető, relaxáló és mégis gyógyító eljárásban tudnak részt venni” – mondta Podlovics Lajos.

A gyógyulni vágyók egy évben kétszer tudnak társadalombiztosítás által támogatott kúrát felirtani maguknak, sok visszatérő vendég ki is használja ezt a lehetőséget, de természetesen az új pácienseket is várják a fürdőgyógyászat rendelésein.

Februári nyitás?

A jelenlegi helyzetben nehéz a fürdők nyitásáról beszélni, de a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. célja, hogy minél hamarabb újra tudja fogadni a vendégeket az élményfürdőben is.

Jövő héten fogjuk felülvizsgálni, ahogy a kommünikében is elhangzott, az akkori érvényes energiaárakat meg kell néznünk. Ha ezek nem fognak drasztikusan emelkedni, és jelen tudásunk szerint, amit ma látunk, nem fognak drasztikusan változni, sőt inkább valamennyi csökkenés is mutatkozik a piacon, akkor én azt gondolom, hogy a február 3-ra tervezett nyitásnak nem lesz akadálya, de még egyszer mondom, erről teljes választ majd a jövő héten tudunk adni, amikor minden döntést meghoztunk és minden körülményt mérlegeltünk” – nyilatkozta a jövőről a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezetője.

Természetesen a fürdő nyitásáról a Nyíregyházi Televízió híradójában is beszámolunk, amikor aktuális lesz. Egy korábban kiadott közlemény és akkori tervek szerint az Aquarius Élményfürdő legkésőbb március 30-ig szünetelteti a működést.