Karbantartás és helyreállítás – Nyári munkálatokat végez a NYÍRTÁVHŐ

Több területen is munkálatokat végez a fűtési idényen kívül a NYÍRTÁVHŐ. A szakemberek a távvezetékek és a városban található háromszáz darab távfűtési akna karbantartását, felújítását, valamint a hőközpontok rekonstrukcióját végzik, de már elkezdték az éves beruházási munkálataikat is, amelyek minden városrészt érintenek. A munkálatok a tervezett ütemben haladnak, várhatóan legkésőbb szeptember 15-ig végeznek a helyszíneken.

 

A fűtési idényen kívül is több területen végez munkálatokat a NYÍRTÁVHŐ Nyíregyházi Távhőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. Jelenleg is több hőközpontban dolgoznak, illetve a külső helyszínen zajló munkálataikból is maradt néhány helyszín.

– A távhőszolgáltatás májusban véget ért, legalábbis a melegvíz-szolgáltatást nyilván még most jelen pillanatban is folyik, de a fűtési szolgáltatás akkor véget ért, és elkezdtük éves karbantartási munkálatainkat. Ezek hőközpontokra, távfűtési vezetékekre, alépítményekre, aknákra vonatkoznak. Jórészt már így a nyár derekán végeztünk ezekkel a munkákkal, ami a primer hálózatot illeti kint, a közterületen azokkal már végeztünk. Most a hőközpontokban még folynak karbantartások, ezeket szeptember 15-ig, a fűtési időszak kezdetéig elvégezzük. Ezek általában gépészeti karbantartások, festések, tömítéscserék, aknafertőtlenítések, valamint a szigetelések pótlása. A hőközpontban belül hőmennyiségmérők cseréje, szivattyúk karbantartása zajlik. Ezekből számtalan van a városban, távfűtési aknából 300 darab, szivattyúból 1400 darab van a távfűtési rendszeren, tehát a kollégáinknak van mit csinálni. Ezen kívül a hőmennyiségmérők hitelesítése is elindult, mintegy 200 darab hitelesítése van folyamatban. Ezekkel is őszre reméljük, hogy sikerül végezni – nyilatkozta Joó László, a NYÍRTÁVHŐ ügyvezető igazgatója.

Joó László, a NYÍRTÁVHŐ ügyvezető igazgatója azt is hozzátette, elkezdték az éves beruházási munkálataikat is, amelyek minden városrészt érintenek. Jelenleg a Bethlen Gábor utcán végeznek munkálatokat a szakemberek, itt egy nagy akna építészeti rekonstrukciója zajlik, illetve az Erdő soron is dolgoznak. Ezen kívül tervben van még az Ószőlő utcán egy távfűtési vezeték kiépítése, a Pazonyi téren használati melegvíz-rendszer felújítása, továbbá hőcserélők cseréje – ezek a felújítások várhatóan őszig, a fűtési szezon kezdetéig befejeződnek. A fűtési szezon hivatalosan június 30-án ért véget, így az elszámolások elkészítése is javában zajlik a NYÍRTÁVHŐ-nél.

– Megtörténtek a leolvasások, egyrészt a fűtési idény éves elszámolásait készítjük, illetőleg a használati meleg víznek az első féléves elszámolását végezzük, mert ott féléves elszámolás van. Idén is okosméréssel végeztük ezeket a leolvasásokat, a lakók zavarása nélkül. Jelen pillanatban az elszámolások elkészítése folyik, ezeket a közös képviselőhöz már eljuttattuk, ez alapján fognak készülni a távfűtési számlák, az elszámoló számlák a lakóknak. Ez alapján derül ki, hogy többet vagy kevesebbet fogyasztottak az elmúlt fűtési idényhez képest. Az előzetes számok azt mutatják, hogy mivel az előző téli fűtési idény melegebb volt, mint az azt megelőző, így visszatérítés lesz mindenképpen a szaldója, több tízmillió forint lesz várhatóan – tette hozzá Joó László.

A fogyasztók augusztus végére kapják vissza várhatóan a fűtés- és melegvíz-elszámolás során felgyülemlett többletkifizetéseiket, akinek pedig tartozása van, annak a ráfizetésről szóló számlát is kiküldik addig. A NYÍRTÁVHŐ által koordinált karbantartási és felújítási munkálatok pedig még a fűtési idény kezdete előtt befejeződnek. Minden helyszínen a tervezett ütemben haladnak a szakemberek, várhatóan legkésőbb szeptember 15-ig elkészülnek.