Katasztrófahelyzeti bázist alakít ki és tízmillió forintos árvízi gyorssegélyt szabadít fel a Karitász

A Katolikus Karitász rendkívüli segélyakciót indít a ma éjféltől életbe lépett harmadfokú dunai árvízhelyzetre reagálva. A humanitárius szervezet tízmillió forint értékű gyorssegélyt szabadít fel vészhelyzeti keretéből, Nagybajcson katasztrófahelyzeti bázist alakít ki, és adománygyűjtést hirdet az árvízi védekezés és kármentés támogatására.

Écsy Gábor országos igazgató bejelentette, hogy a Karitász tízmillió forint értékű gyorssegélyt különít el a szükségessé váló kármentéshez, ami a védekezéshez elengedhetetlen eszközök beszerzésére, a károk mérséklésére és a bajbajutottak támogatására szolgál.

 

Nagybajcson, a helyi plébánián egy katasztrófahelyzeti bázist alakítanak ki. Az új bázis központi szerepet fog betölteni az árvíz által sújtott területeken nyújtott segítség koordinálásában, és a szükséges erőforrások hatékony elosztásában, az érintett egyházmegyei és a helyi Karitász munkatársainak bevonásával.

 

A humanitárius szervezet készenlétbe helyezi katasztrófa- és veszélyhelyzeti csapatát, amely hatékonyan tud ellátni gyorssegélyezési, kármentési és lelki elsősegélynyújtási feladatokat a helyszínen a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal szoros együttműködésben.

 

Az árvízi veszélyhelyzetre való tekintettel a Karitász azonnali adománygyűjtést hirdet, és kéri, hogy, aki teheti, csatlakozzon a segítségnyújtáshoz: támogassák az árvíz sújtotta területeken élőket a 1356-os adományvonal hívásával, mely hívásonként 500 Ft hozzájárulást jelent, a www.karitasz.hu oldalon keresztül online adományozással („vészhelyzeti segítségnyújtás” megjelöléssel), vagy banki átutalással a Karitász központi bankszámlájára (Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008).

Forrás: Katolikus Karitász- Caritas Hungarica