Katonák futottak Nyíregyházán – Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért

Az egészséges életmód fontosságára hívták fel a figyelmet a katonák, honvédelmi országfutást rendeztek azokon a településeken, ahol katonai alakulat található. A 4 kilométeres futás útvonala érintette a polgármesteri hivatalt, a kórházat, a rendőrséget és a mentőállomást is, a katonák ezzel szerették volna kifejezni a tiszteletüket.

 

A bemelegítés után indult is a futás, itt, Nyíregyházán nyolcan, de országos szinten több száz fő vett részt a Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért programon. A katonai szolgálat ennek ellenére is folyamatos volt szerdán. Hat résztvevő az alakulat, kettő pedig a Honvédelmi Sportszövetség részéről teljesítette a távot Nyíregyházán.

„A Magyar Honvédségnek és a Honvédelmi Sportszövetségnek egy közös kezdeményezése alapján országos szintű rendezvényről van szó. Minden olyan város, ahol katonai alakulat van, ez a futás a mai nap folyamán délelőtt 10 és 14 óra között megrendezésre kerül. Ennek az egésznek az a célja, hogy a honvédséget, illetve a civil társadalmat összébb hozza, bemutassuk magunkat, hogy nem csak fegyverrel a kezében katona a katona, hanem egy sporttevékenység mellett is le tudja tenni a voksát. Fontos, hogy be lehessen mutatni ebben, hogy a jelenlegi helyzetben is mennyire fontos a sport, mennyire fontos a fittség, hiszen nekünk, katonáknak ez a természetes feladatvégrehajtáshoz is nélkülözhetetlen, hogy fittek legyünk, egészségesek” – közölte Miklós Bence, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred törzszászlósa.

A nyíregyházi útvonal

Ezt a 4 kilométert átlagosan 20 perc alatt teljesítik a katonák, a nyíregyházi szakasz menetidejét valamennyivel a közlekedési lámpák növelték. A járványhelyzet miatt nem közös futást, hanem váltófutást szervezett a honvédség. A résztvevők a katonai épület előtt, a Kert közből indultak, futás közben érintették a polgármesteri hivatalt, a rendőrséget, a kórházat és a mentőállomást is, a katonák ezzel szerették volna kifejezni a tiszteletüket az ott dolgozók előtt. A Magyar Honvédségnek a koronavírus-járvány miatt még több feladata van, ennek ellenére is fontosnak tartották a futás megszervezését, hiszen fizikai állóképességükre mindig szükség van.

Ismét katonaváros Nyíregyháza

„Tavaly szeptemberben költözött ide az alakulatunk, egy területvédelmi ezredről van szó. Újból katonaváros lett Nyíregyháza és úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos, hiszen a város életében már most jelentős szerepet játszunk, különböző koszorúzásokon, városi rendezvényeken történő részvételek alkalmával, valamint természetesen a tartalékos állomány kiképzésében, alkalmazásában szintén” – tette hozzá Miklós Bence.

A nők aránya a honvédségnél

A nyíregyházi 8 fős csapatnak egy női tagja is volt, érdekesség, hogy a Magyar Honvédség állományának körülbelül 20–25 százaléka nő, ez az egyik legmagasabb arány NATO szinten. Hivatásos, önkéntes és tartalékos katonák egyaránt részt vettek a szerdai sportrendezvényen.