Kátyújavítás másképpen

 

A Sarkantyú utcából nyíló garázssor előtti úton mutatták be a szakemberek a mobil infraredes technológiára épülő, aszfaltburkolat kátyúzó módszert.

 

Az eljárás Angliából származik, a cég kilenc évvel ezelőtt hozta be Magyarországra.

 

Egy három és fél tonnás járműbe van beépítve az útjavításhoz szükséges összes eszköz és anyag, a munkát két fős személyzet el tudja végezni. Ruga György az EnviRoad-eu Kft. ügyvezetője elmondta, a sérült burkolatot nyolc perc alatt melegítik fel 200 fokosra, majd föllazítják, speciális emulzióval felújítják az ott talált anyagot, a hiányzót pótolják az autóból, és végül letömörítik egy kisgéppel.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Időt, pénzt, energiát lehet megtakarítani.

 

A mobil infraredes aszfaltburkolat kátyúzó módszernek több előnye is van a hagyományos kátyúzási technológiákkal szemben. Ez meleg kátyúzás, a helyszínen talált úthiba anyagát újra felhasználják, nem keletkezik hulladék, így környezetvédelmi szempontból is kedvező eljárás.

 

Emellett egy olyan hőkötést hoz létre a régi és az új felület között, ezzel megakadályozzák az újrakátyúsodást.

 

Fontos szempont az is, hogy az útjavítás ezzel a technológiával 40-50 százalékkal olcsóbb, de ha a többszöri hideg kátyúzások összköltségét veszik alapul, akkor 200-300 százalékos is lehet a költségcsökkenés az infraredes eljárással.

 

Szoboszlai Tibor