Kávéházi dallamok – Bemutató április 14-én, a Krúdy Kamarában

Válogatás békebeli dallamokból és irodalmi gyöngyszemekből, sok humorral. Ez az április 14-i bemutató, a Kávéházi dallamok alcíme. A rendezők – Illyés Ákos és Tóth Zolka – kedden délben tartották az olvasópróbát. Gyakorlatilag szöveg nélkül. A szereplők között szinte valamennyi kedvencünk, aki énekelni szokott a nyíregyházi deszkákon.

 

„Az elmúlt néhány évben jó néhányszor kényszerült arra a színház vezetése, hogy újragondolja nemcsak a műsort, hanem az évad előadásait is. Talán ez az előadás, ami a legtöbb rögtönzést igényelte. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a frissen debütáló rendezőink helyt fognak állni” – ezekkel a mondatokkal köszöntötte a csapatot a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert.

Nem véletlen a bizalom, folytatta az igazgató, akinek köszöntő szavai után gyorsan munkához is látott a két rendező, Illyés Ákos és Tóth Zolka. Azt a feladatot kapták, hogy két hét alatt állítsák színre a Kávéházi dallamokat, melynek nincs sztorija, csak érzelmei vannak, amolyan varieté, esztrád műsor. A februárra tervezett Futótűz című darabot elfújta az energiaválság, helyette kínálják tehát jó szívvel a Krúdy Kamara bérleteseinek a művészek. Szóval kedden olvasópróba, jövő pénteken pedig bemutató.

„Örkény, Szép Ernő, Karinthy és rengeteg dal. Francia sanzontól kezdve, Cseh Tamáson át széles lesz a repertoár” – fogalmazott az olvasópróba előtt az egyik rendező, Tóth Zolka.

Az olvasópróbán még minden előfordulhat, mondták a rendezők, hiszen lehet, hogy interaktív olvasópróba előtt állnak. Ez egy jó erős fekete két cukorral, békebeli dalokkal, irodalommal, humorral – szegezték kollégáiknak a műfajt a rendezők.

„Ezekhez lesznek összekötő szövegek, és próbáljuk úgy megcsinálni, hogy legyen benne vidámság, sírás, nevetés, legyenek benne érzelmek, és legyen mit hazavigyen a néző” – folytatta a rendezőtárs, Illyés Ákos.

A prózai kerethez illő öltöny, nyakkendő lesz a férfiak öltözete, a hölgyekre egy alapruha kerül, melyet kiegészítenek kalappal, boával, akár hosszú kesztyűvel. És persze a kellék, meg a jelmez is játszik az előadásban. Ez az elképzelés. Aztán majd szétnéznek a díszlet- és jelmeztárban, ahol mindenki előveszi kedvenc darabját.

„Nem lesz ez egy hagyományos olvasópróba, biztosan lesznek ötletek, ráadásul az összekötő szövegek még képlékenyek, formálódnak, tehát nincs 100%-ban kész szövegkönyv” – mesélt tovább Tóth Zolka.

A ’20-as, ’30-as, ’40-50-es évek slágereiből válogatták nagyjából a nótákat. Voltak már énekpróbák, bár a nyíregyházi művészek repertoárjában sok-sok zene fellelhető. Ezeket csalogatta elő ez az áprilisi bemutató.

„Itt az olasz slágertől elindulva a francia régi dalokig, akár egy Piafon keresztül hallanak régi magyar szerzők tollából, illetve pálcájából származó dallamokat, Cseh Tamástól kezdve. Igazi esztrád műsor lesz. Széles palettán mozognak a slágerek. Ne azt képzelje senki, hogy ez a Kávéházi dallamok azt jelenti, hogy ülnek egy kávéval emberek, és akkor elhangzanak a klasszikus kabarék, vagy a klasszikus dalok. Nem, hanem az akkor és most is kávéházba járó emberek életét, sorsát, dalait, mondanivalóját próbáljuk tolmácsolni a ma emberének” – szólt ismét Illyés Ákos.

A bevonulóból megismert színészeket Tamás Attila és Horányi Tamás kíséri majd április 14-től a Krúdy Kamarában.