Kedd-szerda-csütörtök: ezek az óvodai beiratkozás napjai
Fotó: Illusztráció

E héten kedden, szerdán és csütörtökön lehet, illetve törvény szerint kötelező beíratni azokat a gyerekeket az óvodába, akik 2019. szeptember 1. és 2020. augusztus 31. között születtek. Minden családnak ki kell tölteni a jelentkezési lapot, melyen három intézményt jelölhetnek meg. Az ügyintézés történhet személyesen, de akár elektronikus úton is. Mindenkinek jut hely, hiszen bőven több a férőhely Nyíregyházán, az önkormányzat fenntartásában működő intézményekben, mint az óvodás korú gyerekek száma.

 

A napokban esedékes beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványokat, továbbá a szülő személyazonosságát igazoló dokumentumot, és lakcímkártyát. Fontos a sajátos nevelési igényű gyermek esetén a szakvélemény másolata, munkáltatói igazolás a körzetben dolgozó szülőtől, amennyiben nem a körzetben lakik. Elektronikus jelentkezés esetén az óvodai tanév első napján is elég bemutatni az említett okiratokat.

„Van egy jelentkezési lap, amelyet ki kell tölteni, és három óvodai helyet lehet megjelölni. Nyilván körzet szerint ajánlatos beiratkozni, de természetesen a szülők több esetben a munkahelyhez közeli óvodát választják. Az alapelv, hogy elsősorban a körzetes gyerekeket veszik fel az óvodák, majd amikor már mindenkit beírtak, felvehetnek olyan gyereket is, aki nem körzetes lakcím szerint” – tájékoztatott Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

Az óvodák elérhetőségét a városháza honlapján találják. A jelentkezési lapot bármelyik óvodában megtalálják, vagy az önkormányzatnál, illetve letölthetik a varoshaza.nyiregyhaza.hu oldalról is. Ezt a lapot az első helyen megjelölt óvodába kell eljuttatni, majd a jelentkezési időt követő 30 napon belül születik meg a döntés. Erről írásban értesítik a családokat, melyik óvodába vették fel a gyereket. Ezután a város főjegyzőjéhez címzett jogorvoslati kérelmet nyújthat be a szülő, ha számára elfogadhatatlan az elutasítás. Szó esik ez időben természetesen a sztáróvodákról is.

„Mindegyik óvoda jó, és azt lehet látni, hogy mi készültünk az óvodai nevelési évre, mint minden évben. Az, hogy sztáróvoda vagy nem? Inkább a szerint választanak, hogy a munkahelyhez közeli, illetve a program szerint, mert mindegyik óvodának van valamilyen sajátossága. Valamelyik Montessori elvek szerint dolgozik, másnak a sport vagy a tánc az erőssége. A szerint választja a szülő, amilyen a gyerek beállítottsága” – fogalmazott az osztályvezető.

Bőven van férőhely az önkormányzati fenntartású óvodákban, ahová több év adatai szerint 3500 körüli gyereket fogadnak. A később, más városokból vagy más országokból érkező családok gyerekei bármikor bekapcsolódhatnak az óvodai nevelésbe.