Kedvezőtlen időjárás - magas porkoncentráció

MOST ÉRKEZETT:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke, 2016. 11. 21-én, túllépte a tájékoztatási (75 μg/m3), 2016. 11. 22-én pedig a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Jelenleg Nyíregyházán a füstköd-riadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A mai napon összeült a Szmogriadó Bizottság, hogy elemezze és értékelje a beérkező légszennyezettségi és meteorológiai adatok alapján a környezetveszélyeztetés kockázatát.

A bizottság javaslata alapján, amennyiben november 23-án is meghaladja a szálló por koncentráció napi átlagértéke a riasztási küszöbértéket, Jászai Menyhért, mint az SZRB ülésén elnöklő alpolgármester másnap (november 24-én) elrendeli a füstköd-riadó riasztási fokozatát.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük a lakosságot, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Ezen túlmenően Nyíregyháza egész területén tilos a kerti hulladék ill. avar égetése. A közterület-felügyelet munkatársai folyamatos ügyeletet tartanak fenn. A 42/414-118-as telefonszámon van lehetőség lakossági bejelentést tenni.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

 


 

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpont levegőminőségi ügyelete tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletét, hogy Nyíregyházán a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke november 21-ikén túllépte a tájékoztatási, 22-ikén pedig a riasztási küszöbértéket. Az elmúlt napok kedvezőtlen időjárása során a szabolcsi megyeszékhelyen már kiugróan magas értékeket mértek.

 

KEDVEZŐTLEN IDŐJÁRÁS

 

Rozinka Zsolt Illés, a Megyei Kormányhivatal Környezet- és Természetvédelmi Főosztályának vezetője elmondta, ennek egyik oka, hogy míg több nagyvárosban három-négy mérőállomás is van, tehát átlagolhatnak, addig Nyíregyházán csak egy van, a Széna téren, kifejezetten légszennyezett területen. Amikor szél- és csapadékmentes az időjárás, valamint erős felmelegedés és lehűlés váltja egymást, az elkeveredési réteg nagyon szűk. Ha az adatokat nézzük, késő délután, amikor az emberek befűtenek, emelkedni kezd a légszennyezettség. Ez éjféltől enyhén csökken, de a reggeli csúcsforgalom újra ront a számokon, majd késő délelőtt javulnak az értékek. A meteorológiai előrejelzések szerint az esti, kora reggeli órákban a légszennyező anyagok további feldúsulása várható, a levegőminőségben javuló tendencia csütörtöktől valószínű.

 

TANÁCSOK A SZENNYEZETT NAPOKRA

 

A szálló por szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék. A légszennyezettség ismételt romlását elkerülendő kérik, kerüljék a személygépjárművek használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Továbbá felhívják a lakosság figyelmét, hogy a saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetésétől. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasolják, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)