Kék séta – A Kossuth téren gyűltek össze a helyi speciális intézetbe járó tanulók hétfőn
Fotó: Szarka Lajos

A Kossuth téren gyűltek össze a helyi speciális intézetbe járó tanulók hétfőn, az autizmus világnapja alkalmából. A szervezők egyaránt segítséget nyújtanának a fogyatékosságban szenvedőknek, valamint szeretnék felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy milyen módon tudják őket a mindennapi életbe integrálni.

 

Autista gyerekek szavaltak, énekeltek a Kossuth téren, a Kék séta eseményen. Tarnai Ottóné, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azt mondta, azért, hogy az emberek lássák, ezek a gyerekek is tehetségesek. Ahhoz viszont, hogy ki tudjanak bontakozni, szakember segítségére és a társadalom részéről támogatásra van szükségük. Némely autistának csupán a beilleszkedés okoz némi nehézséget.

„Ha korán kezdünk el velük foglalkozni – ugyanis egyéves korban észrevesszük őket, és hogyha időben elkezdünk velük megfelelően foglalkozni, akkor hamarabb sikerül eredményeket elérni. Sokszor csak 6 éves korban kerülnek szem elé egyáltalán, mert a szülők nehezen fogadják el, hogy beteg a gyerek. Azt hiszik, hogy majd kinövi, és húzzák az időt, mert valóban nem olyan egyszerű ezt elviselni meg elfogadni. Aki elfogadja időben, ott azért sok mindent el lehet érni. Nem egyformák: van köztük nagyon jó képességű, teljes ép értelmű, akiből kutató és tudós is lehet, és van közöttük olyan, aki bizony súlyos, és minél korábban kezdünk el velük foglalkozni, annál eredményesebb a foglalkozás” – mondta el Tarnai Ottóné.

Az önkormányzat szerepvállalása is sokrétű

Az elnök fontosnak tartja, hogy a szülők merjenek szakemberhez fordulni, hogy a gyermekük minél hamarabb segítséget kapjon, a Kék séta nekik is üzen. Napjainkban már minden 65. gyermek autista, így az önkormányzatra is hárul az a feladat, hogy ezekről a gyerekekről gondoskodjon, támogassa az oktatásukat, az esélyegyenlőségi programokat. Jászai Menyhért alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy ez közös célunk, hiszen bárkit érinthet ez a betegség, a városvezetés külön figyelmet szentel ennek az ügynek:

„Kettő óvodai csoportot működtetünk, ahova fogyatékkal élő gyerekeket várunk, valamint integráltan nevelhető gyerekeket is. Ugyanígy említhetném az elmúlt két esztendőben átadott új Őz utcai nappali ellátó központunkat, ahol 35 fogyatékkal élőt látunk el. Itt támogató szolgálatról, foglalkoztatási programokról van szó, ahol egész nap elvannak a fiatalok és tevékenykedhetnek. 2021-ben a központ mellett visszaigényeltük az államtól a bentlakásos intézményünket, ahol 10 fő fogyatékkal élőt tudunk ellátni bentlakásos körülmények között. Tehát nagyon fontos számunkra, hogy minden embertársunkra odafigyeljünk. 2021-ben megalapítottuk a Fogyatékosságügyi Tanácsot, szeretnénk egy lendületet venni a tanács keretein belül. Most egy picit a háború okozta rezsiválság elvonta a figyelmet, de próbálunk új energiákat beletenni ebbe a programba.”

Az alpolgármester hozzátette, hogy az iskolai taníttatás mellett fontos, hogy az autistáknak lehetősége legyen elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az önkormányzatnak olyan támogatási formája is van, melyben olyan családokat támogatnak kiegészítő ápolási díjjal, akik halmozottan fogyatékos személyekről gondoskodnak. Az óvodásoktól a felnőttekig próbálnak mindenkinek segítséget nyújtani, legyen szó bentlakásos intézményről, települési támogatásról, vagy nappali ellátásról. A Kék séta szervezői remélik, hogy az autizmusban szenvedők megkapják a támogatást a társadalomtól is, és a lehetőségek szerint teljes életet élhetnek.

Kapcsolódó galéria

Autizmus Világnapja 2023