Kéményseprőt látok, szerencsét találok!

Cilinderben, fehér sálat kötve és rugós kotróval érkeztek meg új évet köszönteni a kéményseprők ma a Városházára. A polgármester személyesen fogadta őket, és ajándékkal kedveskedett a szerencsehozó mesterembereknek. Pezsgő is durrant ma a városházán. A kéményseprők a szerencsében gazdag, boldog új évre koccintottak dr. Kovács Ferenccel, és dr. Ulrich Attila alpolgármesterrel.

 

Őrizzük meg a hagyományt!

 

Ezt követően kedélyes beszélgetés folyt a városházán. Szó esett arról, hogy a rendszerváltás óta a kéményseprők minden éveben köszöntik az önkormányzat vezetőit. A hagyomány azonban még régebbre nyúlik, hiszen már a 19. századból is vannak írásos emlékek, hogy a szerencsehozók látogatást tettek a Kossuth téren. A kéményseprők azt is elárulták, a babona miért tartja őket szerencsehozónak. 

– A kéményseprő azért hoz szerencsét, mert a tüzet előzi meg a lakásban. Ha régen nem sepertették a kéményüket, akkor elég valószínű volt, hogy le fog égni a ház, ezért, ha láttak kéményseprőt, akkor szerencsét hozott nekik, hogy megelőzte a tüzet a lakásban – mondta el Valkó Attila, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

A kéményseprők látogatását fontos és szép hagyománynak nevezte a polgármester. Hozzáfűzte, az ilyen hagyományokat meg is kell őrizni. 

– Fontos, hogy ezek az értékek átöröklődőjenek, nem magunkért, hanem az utánunk jövő generációkért. Hiszen fontos a biztonság, ezt az elmúlt év bebizonyította. Ennek sok oldala van. Az egyik az, ami a kéményseprők munkájához kötődik, és nagyon örülök, hogy jól működött a kéményseprő szolgálat, nem volt semmilyen komolyabb esemény. Jó az együttműködés a katasztrófavédelemmel, és azt is megbeszéltük, hogy segítette a kéményseprőket a múlt évi döntés, amikor az állami szférába kerültek – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.


Jó évet zártak

 

A köszöntően az is kiderült, jó évet zártak a nyíregyházi kéményseprők, mert csak egyetlen kéménytűz volt 2016-ban Nyíregyházán. Azt remélik, munkájuknak köszönhetően idén is sikerül minden városlakó biztonságát és vagyonát megőrizni.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)