Képviselői sorozat:  3. választókerület: Halkóné dr. Rudolf Éva - Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai
Halkóné dr. Rudolf Éva (FIDESZ-KDNP)

Ízig-vérig nyíregyházinak vallja magát Halkóné dr. Rudolf Éva (FIDESZ-KDNP), akinél nem volt kérdés, hogy hazatér-e annak idején tanulmányai után. 13 éve aktív részese a közéletnek a közgyűlés tagjaként, bizottságok elnökeként, korábban alpolgármesterként. Több mint 3 évtizede dolgozik – jelenleg kancellárként – a Nyíregyházi Egyetemen, s munkahelyére ugyanúgy büszke, mint városára.

A belvárosban, a Benczúr téren nőtt fel javarészt Hal­kóné dr. Rudolf Éva, s a Zrínyi Ilona gimnázium után (ahová két gyermeküket is beíratták) először Szegeden végzett jogot, az ELTE-n szerzett szakjogászi oklevelet és a Corvinus Egyetemen olyan továbbképzési tudást, amit ma jól tud kamatoztatni. A harmonikus, ugyanakkor tartást adó családi közegben felnőtt képviselő számára nem volt kérdés hol fog élni.

Büszke a városra

– Elfogult vagyok a várossal szemben, hiszen már oviba is a Benczúr téren jártam, ami ma a méltán Kulturális Negyednek nevezett övezet része. A művészet- és zeneszeretetem talán e helyhez is köthető, de nemcsak ez a környék változott óriásit, hanem az egész város, beleértve Sóstót, ahol gyermek- és kamaszkorunkat töltöttük, még villamossal érkezve... Mindig büszkén mutatom meg városunkat az egyetemre, az önkormányzathoz vagy a családunkhoz érkező vendégeknek is, akik nem győznek csodálkozni: nem is gondoltam volna...

A modellváltó egyetem kancellárja

Halkóné dr. Rudolf Éva még vállalati jogászként kezdett a rendszerváltozás előtt, de már fiatalon is vezetőként, ami az egész életét végigkíséri. – 33 éve dolgozom a Nyíregyházi Egyetemen, illetve jogelődjeiben. Voltam főtitkár, központvezető, de mindig szoros kapcsolatban álltam az akadémiai világgal, az oktatókkal. Most kancellárként segítem a modellváltási folyamatot, ami már eddig is sok előnyt és forrást hozott az intézménynek. A súlyos PPP-terhektől való megszabadulás után (melynek részeként végre hozzánk került a Sandra Ifjúsági Szálló és a Campus Kollégium épülete) több fejlesztést indíthattunk el.

Az Atlétikai Csarnok rendbe tétele mellett a város egyik legmodernebb fitneszközpontját hoztuk létre, laborokat újítunk fel, valamint informatikai hálózatot bővítünk. Az elsőéves nappali tagozatos hallgatók laptopot kapnak, de igyekszünk figyelni a dolgozókra is jóléti szolgáltatásokkal. A cél, hogy szeressenek ide bejönni, hiszen a munkám során én mindig csapatban gondolkodom!

13 éve a közgyűlésben

A képviselő 13 éve aktív részese a közéletnek, egy ciklusban volt a köznevelési és kulturális bizottság elnöke, dolgozott sok területet összefogó alpolgármesterként, jelenleg a gazdasági és tulajdonosi bizottságot vezeti amellett, hogy a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője. Tavaly, az időközi önkormányzati választáson a szavazatok több mint 74 százalékával szerzett újra egyéni mandátumot a Jósaváros szélét, a Korányi kertvárost, a Tesco mögötti lakóparkot, az örökösföldi kertvárosi részt és Kőlapost is magában foglaló választókerületben. – Más a lélektana mindegyik városrésznek, mindenhol igyekszem a lakossági igényeket figyelni és a lehetőségek mentén teljesíteni.

Az elmúlt közel másfél évtizedben kialakult egy hozzáállásom. Bárhová megyek, képviselői szemmel figyelek és mindig azt keresem, min lehetne javítani, mivel tudnám még szebbé és élhetőbbé tenni a lakókörnyezetet. Sőt, ha bárhol járok a világban – mert az egyik szenvedélyem a világjárás a családdal –, folyton arra is figyelek, milyen jó gyakorlatokat lehetne hazahozni. Tudom, nem lehet mindenkinek egyszerre jót tenni, de törekszem rá. Kialakult egy komoly felelősségérzet bennem, de nemcsak a választókerület, hanem az egész város iránt.

Fontos a közösségépítés

– Jó példa erre a Törpe utcai régi rutinpálya a Korányi kertvárosban, melyet a lakók javaslatai alapján alakítottunk rendkívül népszerű közösségi térré. S nemcsak a rendezvények szolgálják a közösségépítést, hanem a sportos és kényelmi elemek, mint a kosárpálya, az első kondi­parkok egyike, a játszótér, vagy legújabban a filagória. Jó példa a kommunikációra, hogy megkérdeztem az itt élőket: szeretnének-e kutyafuttatót is? A nemleges válasz után a Nád utcán választottuk ki a helyét, kiszolgálva az igényt egy szépen fejlődő részen.

A Törpe utcai volt rutinpálya sokszínű közösségi színtérré vált az elmúlt években

Nagyobb programok, igényvezérelt elemek

– Természetesen hosszan sorolhatnám a nagyobb fejlesztéseket, utak és járdák aszfaltozását, javítását, melyek közül kiemelkedik a Korányi, illetve az Eperjes, a Lengyel és a Kiss Lajos utca nagyfelületű aszfaltozása, a Makay István utca, a Futó köz, a Thököly Imre utca, valamint a Kengyel utca megépítése, a Korányi-Csaló köz kereszteződésében létesített körforgalom és a Korányi kerékpárúttal való ellátása.

A felújított Korányi utca és a kerékpárút már annyira szerves része a városnak, hogy szinte nem is emlékszünk a korábbi állapotára

Elkezdtük a szervizutak és parkolók felújítását is, de külön öröm, hogy több gyalogátkelőhelyet is létre tudtunk hozni. Jó példa erre a Fábián Zoltán utcai, az Eperjes vagy a Szalag utcai.

Ez csak egy, de fontos gyalogátkelőhely az újonnan születettek közül

Minden városrészben más a megoldandó feladat, a lakó- és pihenőövezeteknek például a forgalmát kell még hosszabb távon orvosolnunk, hiszen jelentősen megnövekedett az áthaladó személykocsik száma. Erre is vannak elképzelések, amin szintén a lakossági javaslatok figyelembe vételével szeretnék javítani.

Dolgoznak a megoldásokon

– Kőlapos később került a választókerülethez, ahol egy támogató, nyitott közösség él. A legnagyobb, több évtizedes probléma – amellett, hogy az élhető városrész szépítésén folyamatosan rajta vagyunk – a gyalogátkelőhely létrehozása a 4-es főúton a balesetmentes közlekedésért. Nagyon megérdemli a lakóközösség, és mára eljutottunk oda, hogy tervezés alatt áll.

Az örökösföldi kertvárosi rész pedig sokáig azzal küzdött, hogy az útjai sem voltak önkormányzati tulajdonban. Ezt évekkel ezelőtt egy önkormányzati döntéssel megoldottuk, most pedig már a csapadékvíz-elvezetés is a tervezés szakaszába lépett, majd ezt követően annak a kivitelezésére és az utak felújítására kell forrást keresnünk. Ezek összetett, komplex, sok utánajárást és forrást igénylő programok.

Zöldítés és rendezettség

– Mindemellett rengeteg kisebb, de az életminőséget javító, a pihenést, kényelmet szolgáló beruházást menedzseltünk végig. Folyamatos a játszóterek karbantartása, felújítása (például a Törpe utcán és a Fehér Gábor téren), a szelencék, padok kihelyezése, a Korányi-Eperjes tömbbelső pedig igazi átalakuláson ment át.

Rengeteget zöldítettünk is a polgármesteri fásítási program részeként – a 4-es Huszárok útján a fasor szépen fejlődik, frissítettük a Törpe utca környékén, ültettünk a kőlaposi játszótéren és viszünk a panelházak közelébe is, a térfigyelő kamerarendszer további bővítése is terítéken van, s például a Csaló közi zöldterületet is sikerült bevonni a városi parkfenntartásba. Lokálpatriótaként rajongok a városért, s örömmel veszem, ha a közösség tagjai keresnek a jobbító szándékú javaslatokkal.

A fásítási program minden városrészre kiterjed, Kőlaposon is fontos a környezet szépítése

Szerző: Tarczy Gyula