Képviselői sorozat:  4. választókerület: Smidt Ferenc - Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai
Smidt Ferenc (Szövetségben Nyíregyházáért)

Smidt Ferenc (Szövetségben Nyíregyházáért) tősgyökeres nyíregyháziként látja el a bokortanyák egy részének, és a nyugat felől a belvárosig nyúló választókerületben élők képviseletét. Tanárként végzett és dolgozott, majd az évek során szociális, családsegítő szakemberré vált, intézményvezetőként is dolgozott. A közgyűlésnek négy éve tagja, előtte külsős bizottsági tagként látott bele az önkormányzati munkába.

Mindkét ágon tirpák felmenőkkel büszkélkedő szülők gyermekeként született, evangélikus családba, és nőtt fel Benkőbokorban. A rokonságuk jelentős része is a bokortanyákon élt, az alsó tagozatba még oda is járt. Majd a 2-es iskola és a Zrínyi Ilona Gimnázium következett, első diplomáját a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerezte, biológia–technika szakon, másoddiplomája néhány év múlva a környezetvédelem lett. A tanítást a nyírszőlősi általános iskolában kezdte 1992-ben.

Tanári pálya és gyermekvédelem

– Fontos lenne, hogy a környezet megismerése minél fiatalabb életkorban megtörténjen, de kevés az óraszám alsóban, a technika tantárgy is elméletivé vált – fogalmaz Smidt Ferenc, aki később biológiából és környezetvédelemből is megszerezte az MSC diplomát, s időközben szociális szakemberré is vált. Ehhez hozzájárult, hogy 2001-től a Gyermekek Átmeneti Otthonának intézményvezető-helyettese lett, majd a szőlőskerti intézmény igazgatója. 2006-ban szociálpolitikából diplomázott, később szakvizsgát szerzett közoktatásvezetésből és szociális-gyermekjóléti alapellátásból. 2015-től a Gyermekjóléti Központban lett családsegítő, miközben három évig a felnőttképzésben is részt vett oktatóként, így a szociális munka gyermekvédelmi részében szerzett bőséges munkatapasztalatokat.

Közgyűlés és bizottságok

2014-ben keresték meg a baloldali pártok, hogy kapcsolódjon be a közéletbe. Így akkor az ő támogatásukkal, függetlenként indult az önkormányzati választáson, még Nyírszőlősben, ahol a mostani alpolgármester nyerte a körzetet. – Ebben a ciklusban azonban külsős tagként vettem részt az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság munkájában. Majd már a DK tagjaként – mivel az elesettek és szegények felkarolása mindig is fontos volt nekem – indultam 2019-ben az önkormányzati választáson abban a körzetben, ahol lakom, s szereztem egyéni mandátumot a Szövetségben Nyíregyházáért frakció tagjává válva.

Most először a Szociális és Köznevelési Bizottságban, majd a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságban dolgoztam, és tagja vagyok a Nyíregyházi Sportlétesítményeket Üzemeltető Kft. felügyelő bizottságának. Mondhatni testhez áll, hiszen fiatalon atletizáltam, úttörőolimpiákon vettem részt, sőt, bíró is lettem.

Más igények a körzetben

– Ami a körzetemet illeti, eléggé sokszínű, így a problémák és az igények is mások. Vargabokortól indulva magába foglal több bokortanyát, például János-, Antal-, Zombori-, Szabadság- és Füzesbokor, majd a Tiszavasvári út egyik oldalán érkezik a városba, beleértve a Tokaji úttal bezárt részeket, de az Északi körút, a Vasvári Pál és a Rákóczi utca, továbbá a Búza és Széna tér által határolt terület is a része.

Vargabokor felé példaértékűen megújult a bevezető út

A bokrokban természetesen az utak minősége, a kátyúk és a szilárd burkolat az alapvető kérdés, figyelni kell a külterületekre, hiszen jelentős az önkormányzati utak mennyisége, s egyre többen költöznek ki. A NYÍRVV mellett a Magyar Közút is igyekszik, nemrégiben Antal- és Zomboribokor felé készült jó minőségű szilárd burkolat. Javult a buszközlekedés is a jelentős átalakítások során, de a buszmegállók helyzetén még van mit javítani.

Az útminőség központi kérdés

– A Sirály utca mostanában készült el, és az Acél utca is fontos összekötő szerepet játszik hátul a Tokaji úti piac irányába. Mindig mondom, hogy összességében kell nézni Nyíregyháza fejlődését, más is használja az utakat. A belvárosi részeken egyértelműbb a helyzet, hiszen az önkormányzati, bevezető utak jelentős része megújult, s üdvözöljük a kerékpárút-hálózat bővülését is, de a töredezettség, a kátyúk kialakulása mindig ad munkát. Ez érvényes a járdákra is, legtöbben ezért is keresnek meg a képviselői fogadóóráimon. Jó volna a több ütemben, szépen megújult Búza téri Piaccsarnok környékét ilyen szempontból is rendezni.

Az Acél utca jó példa arra, hogy egy lokális fejlesztés egy nagyobb közösség céljait szolgálja

Szépülő zöldfelületek

– Egy másik fontos kérdés a zöldfelületek gondozása, amire igény van az emeletes házak környékén is. Sajnos a szabályok miatt nehéz újra fásítani ott, ahol közművek húzódnak, de keressük a megoldást rá például a Pacsirta utcán is, a városüzemeltetés is partner ebben. Az Árok utca – Rákóczi tömbbelső jó példa a rendezettségre, a Széna téri új kondipark népszerű a fiatalok körében, ahol sikerült megoldani a csöpögtető öntözést is.

Az Árok–Rákóczi tömbbelső igazi közösségi színtér

A Széna téri kondipark és környéke kedvelt helyszín lett

Kapcsolattartás civil szervezetekkel

– A választókörzetemben is több civil szervezet, közösség, egyesület van, melyekkel tartom a kapcsolatot. Ezek egy része nyugdíjasklub, pl. a Belvárosi Nyugdíjas Egyesület. Az idős kor egyik nagy problémája az elmagányosodás, aminek hatását ezek a klubok csökkenteni tudják. Igyekszem támogatni őket pályázataik megvalósulásában, meghívásukra részt venni programjaik lebonyolításában. Egy másik kör a nagycsaládosok támogatását, súlyos egészségügyi problémával küzdő gyermekek családjainak segítését tekinti küldetésének.

Bár ezek az egyesületek nem feltétlen a körzetemben székelnek, de személyes indíttatás, a nehéz szociális helyzetben élők iránti szakmai elköteleződés miatt igyekszem támogatni és segíteni működésüket. A környezetvédelem kiemelt szerepet játszott közel harmincéves szakmai munkám során, így kapcsolatba kerültem olyan civil egyesületekkel, melyek igyekeznek megoldást találni a település ilyen jellegű problémáira, illetve aktív szerepet játszani a helyi környezet védelme iránti pozitív szemléletmód kialakításában. A polgárőr egyesületek segítségével pedig „magánemberként” is sokat tehetünk lakókörnyezetünk biztonságáért. Ennek kapcsán a Városközpont Polgárőr Egyesület elnökeként igyekszem segíteni és részt venni a város közbiztonságának javításában, megőrzésében.

Közösségi terek

– Ahhoz, hogy az értékeink hosszú távon fenntarthatóak legyenek, még több térfigyelő kamerára lenne szükség, hiszen az látszik, hogy a korábban felhelyezetteknek a tömbbelsőben és a Széna téren visszatartó ereje van, kevesebb a randalírozás. Így sikerül megóvni az egyre több pihenőpadot és a játszótereket, utóbbiak felújítása folyamatos.

A Mező utca – Bethlen Gábor utca nemrégiben megújított csomópontban is vannak térfigyelő kamerák

Még egy jelentős probléma van, a parkolás, ami összefügg a személykocsik emelkedő számával. A nagykörúton belül szinte elfogytak a parkolók, s természetesen szinte mindenki az ingyenes helyeket keresi. Ezért is bővül pont ebben a térségben is a fizetőparkolók száma, hiszen már az ott lakók sem tudtak helyet találni maguknak.

Szerző: Tarczy Gyula