Képviselői sorozat: 5. választókerület: Jeszenszki András - Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai
Jeszenszki András (Szövetségben Nyíregyházáért)

Jeszenszki András (Szövetségben Nyíregyházáért) sorrendben ötödik ciklusát tölti egyéni képviselőként a választókerületében.

A tősgyökeres nyíregyházi képviselő közéleti elkötelezettsége fiatalon kialakult, 26 évesen került először a városi közgyűlésbe. Húsz éve ugyanazon a helyen dolgozik pedagógusként, s életének mindkét meghatározó részét hivatásnak tekinti, nem munkának.

Jeszenszki András édesapja révén evangélikus tirpák családba született, így sok szállal kötődik a szülőföldhöz. Sőt, magához a választókerülethez is, amit képvisel, hiszen gyermekeivel együtt ők már a negyedik nemzedék, akik a térségben laknak, a nagyszülőket is beleszámolva.

Minden Nyíregyházához köti

Iskolái, s még diplomái jelentős része is Nyíregyházához kötik. A Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségizett, első oklevelét magyar–könyvtár szakon szerezte az akkori Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Magyarból a Miskolci Egyetemen szerzett magasabb képesítést, később elvégezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a közoktatásvezetői szakot. Majd a pedagógusi portfóliót bővítette, hiszen a Nyíregyházi Egyetemen szerzett mestertanári képesítést történelemből. Választott civil hivatása is egy helyhez köti: két évtizede dolgozik folyamatosan a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban.

Hivatás a tanárság és képviselőség

– Fontos kiemelnem, hogy mindkét tevékenységemet, a tanári pályát és a képviselőséget is hivatásnak tekintem, nem munkának. A közéleti érdeklődésem hamar jelentkezett. Alapvetően baloldali értékrendű családba születtem, így alakult ki bennem a tenni akarás, nemcsak a kerületért, hanem az egész városért, amit az MSZP helyi szervezeti vezetőjeként is végzek. Ez folyamatosan az ötödik egyéni ciklusom, hiszen fiatalon, 2002-ben, 26 évesen lettem a közgyűlés tagja. Az elmúlt húsz esztendőben több bizottság munkájában is részt vettem, köztük a szakmámhoz és gondolkodásomhoz közel álló közoktatásinak, valamint a szociálisnak – rengeteg embernek tudtunk ott segíteni. Most a Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottság elnöke vagyok amellett, hogy az ellenzéki Szövetségben Nyíregyházáért frakció vezetőjeként is dolgozom.

Együtt gondolkodva a lakossággal

– A teljes, tulajdonképpen három jelentős részre osztható választókerületre érvényes (Hímes és Városmajor, Északi Alközpont, belvárosi részek), hogy közösségben gondolkodom. Fontos számomra az ott lakók együttműködése, együtt gondolkodása. Mivel közöttük, velük élek, gyakran személyesen is találkozom az emberekkel az utcán, a boltban, piacon, a fogadóóráimon. Meghallgatom az igényeiket, igyekszem velük együtt alakítani szűkebb otthonunkat. Ezt az is segíti, hogy gyalog és biciklivel járok a munkahelyemre, ami érinti a választókerület egy jelentős részét, így összekötöm a kellemest a hasznossal. A közösségépítés egyik jele, hogy a Covid utáni időszakban létrehoztuk a saját ünnepi rendezvényeinket. Így már van húsvéti készülődésünk tojásfaállítással, majálisunk, adventi készülődésünk és karácsonyi ünnepségünk, bővülő programsorozattal.

Hímes és Városmajor

– Gondolatban végigjárva a három nagyobb egységet, a Hímes és Városmajor környékén –mivel egy fél évszázadosnál idősebb településrészről van szó –, természetesen a legfontosabb teendőt az utak költségvetéshez mért, szakaszonkénti felújítása adja, beleértve a nagyfelületű javításokat is. Jó példa erre az elmúlt időszakból a Gém, Fürj, Fecske, Galamb, Irinyi és Városmajor utca, most is zajlanak a munkák.

Az Irinyi János utcai nagyfelületű útjavítás csak egy a hasonlók közül

A NYÍRVV programja jóvoltából járdalapokkal, és az ehhez járó kötőanyaggal is segítjük a lakosokat, amit ők aztán saját kézzel fejeznek be. Van két fontos játszótér is a térségben, melyek amellett, hogy megújultak, kondiparkkal is bővültek. Mivel be vannak kerítve, biztonságérzetet adnak az akár a szomszédban aktívan sportoló szülőknek, hiszen a kicsik biztonságban vannak a forgalmas útszakaszok mellett. Fontos, hogy a FETIVIZIG-gel együttműködve sikerült az Érpatak töltését jó 80 centivel magasítani a Gém utca mellett egy olyan szakaszon, amely már veszélyes volt.

Északi Alközpont

– A másik jelentős rész az úgynevezett Északi Alközpont. Itt is sikerült járdákat felújítani az elmúlt esztendőkben, a Ferenc körúton, valamint a Dohány utca és Erdő sor térségében. A lakosság által „lábbal jelzett vadcsapásokon” pedig járdalapos megoldásokat készítettünk, hiszen addig a parkokon vágtak át, a porban. A Sóstói út – Stadion utca kereszteződésénél is megoldódott a töredezett járda problémája. Elkészült a Dohány utcai tömbbelsőben egy kosárlabdapálya, sokan használják.

Járdafelújítás több szakaszon történt, a kép a Sóstói út egy szakaszán készült

A Dohány utcai tömbbelsőben elkészített kosárpálya is vonzza a kikapcsolódni vágyókat

Megújult a Zelk tagiskola melletti sportpálya, és nagyon örülök, hogy a város támogatta – befogadva egy javaslatunkat – a KRESZ-tanpálya kialakítását, mely világítást is kapott. A parkolók felújítása szintén folytatódott, legutóbb a Ferenc körút 28. előtt. Ki kell emelnem még a padok folyamatos cseréjét, illetve új utcabútorok elhelyezését, a lakók kérései alapján.

A Ferenc körúton felújították a parkolókat, míg a Holló utcán újak is születtek

Belvárosi részek

– A belvárosi területeknek egy kis része esik a választókerületbe. A járdák felújításának programját sikerült folytatni a Kossuth és a Vasvári Pál utca egy részén is, a Sólyom utcánál pedig a zöldfelületekre figyelünk, s a pihenőpadok cseréje is megtörtént. Ha már itt járunk: a Holló utcán jelentős számban bővült a parkolók száma, amelyre nagy szükség volt.

A Sólyom utcán, és az egész kerületben igyekeznek megtartani a zöld értékeket

Tervek

– A közeli jövőt nézve, itt szeretnénk folytatni a parkolók számának bővítését a továbbiakban is, hiszen rengeteg a gépkocsi, de szűk a hely. A választókerület kertvárosi hangulatú részeinél, a Hímesben szeretnénk elérni a lakó-pihenő övezetté való átminősítést, a szükséges lépéseket megtettük a Városüzemeltetéssel. S bár már van néhány, mindenképpen szeretnénk bővíteni a térfigyelő kamerák számát, kiemelten a Dohány utcai tömbbelsőben, ugyanis a belváros más részein tapasztalható hétvégi randalírozás néha átcsap ide is, s ezeknek az eszközöknek visszatartó erejük is van. A választókerület egészében folytatnunk kell az utak, járdák, zöldfelületek megújítását és az előnevelt fák telepítését.

Közösségi élet

– A kapcsolattartás nemcsak egyénekkel zajlik a kerületben, hanem az aktív közöségekkel is. Kiemelkedik a Városközpont Polgárőr Egyesület, melynek tagjai nagyon tevékenyen vannak jelen a közterületeken. Két aktívan működő nyugdíjas egyesületünk is van, az „Örökzöld” és a „Körúti”. De általában igaz a térségre a közösségi élet, melynek egyik központja a Városmajori Közösségi Ház. Örülök, hogy amikor a városi program részeként sikerült felújítani az épületet, személyes lobbizásom eredményeként elláttuk klímaberendezéssel is, mert az épület fekvése miatt nehéz volt elviselni a hőséget a melegebb időszakban.

A közösségi élet sokszínű a térségben, itt egy szüreti bált nyit meg a képviselő

Szerző: Tarczy Gyula