Képviselői sorozat: 8. választókerület: dr. Ujhelyi János – Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai

„Nem vagyok politikus” – vallja magáról dr. Ujhelyi János (Szövetségben Nyíregyházáért), akit bő négy évtizede több generáció ismert meg orvosként. A közgyűlésben egy ciklus óta egyéni képviselő ars poeticája, hogy nem szól bele, amihez nem ért, viszont elvárja, hogy meghallgassák a szakterületén, ami az egészségügy. De nemcsak beszél róla: 73 éves korára 70 mara­ton és megannyi félmaraton van a háta mögött, ő pedig előttünk, futás közben, bármely átlagos reggelen.

Nyíregyházán 43 éve dolgozik a pályán

1975-ben végzett, s kezdett dolgozni Kisvárdán, majd 1980-ban érkezett a vármegye északi részéből Nyíregyházára dr. Ujhelyi János, aki három szakvizsgát is szerzett. Így nemcsak az időközben felnőtté vált fiatalok (és szüleik) ismerhetik, mint gyermekorvost, hiszen az iskolaegészségügyben is elévülhetetlen érdemei vannak, beszélgetésünk előtt pedig éppen sportorvosi rendelést adott.

Dr. Ujhelyi János (Szövetségben Nyíregyházáért)

Egészségügyi szakember

Sőt, a napi szintű gyógyítás mellett kivette a részét a szakmai irányításból is. A mai napig megyei szakfelügyelő gyermekorvos, s korábban évtizedeken keresztül volt aktív tagja e hivatás szervezeteinek, mint például a szakmai kollégiumban, egyedüli alapellátási gyerekorvosként. Kivette a részét a Magyar Gyermekgyógyászati Társaság és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete munkájából, s bár ezekből „visszavonulóban” van, továbbra is tevékeny egy praxisközösség vezetőjeként. Emellett benne van tudományos projektekben, szakmai konferenciák résztvevője és előadója, tehát 70 felett is pallérozza az elméjét, miközben tesz a testéért is a rendszeres, több tíz kilométeres futásokkal – versenyeken kívül is.

Rengeteg versenyen indult, de rendszeresen lehet vele Nyíregyházán is találkozni kocogás közben

Fontosak az arányok

– Azért vállaltam el a képviselőjelöltséget 2019-ben, mert úgy hittem, négy évtized tapasztalatával tehetek még valamit a közösségért a napi munkán túl is. Fájdalmas felismerés volt, hogy rájöttem, nem elég, ha jót akarsz, ha nincs rá fogékonyság. A célom segíteni azoknak, akik nem tudják magukat védeni, de sokszor a jó szándékú javaslatokat is gyanúsan méregették. Pedig a szociális érzékenység fontos, és továbbra is állítom, hogy az arányokon változtatni kell, miközben megértem, hogy mindennek a gazdasági alapjait is meg kell teremteni. De ez nem mehet az itt élők életminőségének rovására, hiszen az egészség biológiai alapjai is fontosak, gondolva például az étkezésre, ami pénzkérdés is.

Több figyelem és tisztánlátás

Dr. Ujhelyi János (Szövetségben Nyíregyházáért) ebben a ciklusban került egyéni képviselőként a közgyűlésbe, de a Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottságnak már előtte is tagja volt. A főorvos azt mondja, több figyelmet kellene fordítani erre a területre, s ebben a szerepében is az elhivatottság mozgatja.

– Érdemes lenne például rendszeresen felülvizsgálni az Esélyegyenlőségi Programunkat, folyamatosan nézni a megvalósulást, műhelymunkákat végezni több területen, akár más városokkal is összehasonlítva a mi dolgainkat, eredményeinket. Nem kérdés, hogy nagyon szeretem Nyíregyházát, de a tisztánlátás fontos a döntések meghozatalánál. Az alapellátás és a szociális szféra is folyamatos változásban van, mint ahogy ezekben a rendszerekben az önkormányzat feladatai is. Ezért is mondom, hogy nem szólok bele, amihez nem értek, de elvárnám, hogy a szakterületemen hallgassanak meg, mert nem a „szereplésért” szólalok fel és apró-cseprő dolgok miatt. Kár, hogy kevés javaslat lett megfontolás tárgya.

A közösségért

– Egyébként a jelöltséget sem „megélhetésből” vállaltam, hiszen a tiszteletdíjamat is visszaforgatom az általam képviselt területre, ahol igyekszem közösséget is teremteni. A döntően az Érkertet jelentő, de egy háromszög alakú zónával egészen a belvárosig, a Bethlen Gábor utcáig elérő választókerületet heti rendszerességgel bejárom, a fogadóórákat is magam rendezem a vasutas művelődési házban. A karácsonyi ajándékozás, az anyák napi ünnepség szépen meghonosodott, amit főzések egészítenek ki. Igyekszem figyelni a kulturális életre, a szociális támogatásokra, és a Vécsey közi általános iskolára is.

A felújított Benczúr-Bessenyei terek együttese Kulturális Negyedként a nyíregyháziak közös büszkesége

Orvosolni a problémákat

– Kikérem az emberek véleményét, meghallgatom a bajaikat. Rendszeresen eljárok a kisebb-nagyobb problémák orvoslásaként a NYÍRVV-nél is, de tudom, sok esetben valóban nem férnek bele dolgok, hiszen a városüzemeltető cégnek egész Nyíregyházára kell koncentrálnia. Pedig nekem is van leadott éves tervem, amely folyamatosan kiegészül. Sokan keresnek, és tudom, hogy képviselőként soha nem lehetek elég jó, nem mindenkinek tetszik, ha éppen a saját gödre, fája, bokra nincs megoldva.

 

Nagyon örülök, hogy a város végzi a dolgát, és sokszor erre biztatok mindenkit a saját lakókörnyezetében is, mert gyakorta szembesülök azzal, hogy a „gond” tulajdonképpen saját kézzel is megoldható. De figyelek a teljes közösségre, hiszen például a nagykörút befejezésénél, négysávossá tételénél – aminek magam is nagyon örülök – lakossági fórumot hívtam össze, hogy tájékoztassuk az ott élőket a forgalmi változásokról, lezárásokról.

A nagykörút még hiányzó részének négysávossá építése jelentősen érinti a választókerületet

Örülni a fejlesztéseknek

– De ugyanígy nagyon büszke vagyok a már Kulturális Negyednek nevezett Benczúr és Bessenyei térre, szépen fel lett újítva. Ez is a körzetem része, s bizony messziről érkezett vendégeimnek mindig eldicsekszem vele, noha tudom, hogy városi program volt, és közös sikerünk része. Nem az a lényeg, hogy egy beruházás kinek köszönhető, hanem az, hogy megvalósuljon. Egyébként ez a nyolcas választókerület szerintem átlag feletti mértékben gondozott és szép, rendezett, az érkerti rehabilitációs program is sokat tett ehhez hozzá. Ami pedig nem tetszik, vagy felhívják rá a figyelmemet, próbálom szóvá tenni. Mindig az életszerűséget keresem, és a kritikánál is a jó szándék vezérel. Ami kitelik tőlem, tőlünk, annyit csinálunk, ha nem is lehetünk ezzel teljesen megelégedve.

Az érkerti városrész nagyszabású rehabilitációja sokat színesített a városképen is

(Szerző: Tarczy Gyula)