Kerékpáros világkupa – Ismét Nyíregyházán fogadják One Belt One Road Nations’ Cup versenyzőit

Idén is Nyíregyháza ad otthont a szerdán Vásárosnaményban indult One Belt One Road Nations’ Cup Hungary Országúti Ifjúsági Világkupa egyik versenyszakaszának. Az eseménnyel kapcsolatban hétfő délután tartott sajtótájékoztatót dr. Kovács Ferenc polgármester dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselővel, a verseny védnökével, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselővel, Ibrány és Vásárosnamény polgármesterével, valamint a verseny fő szervezőivel, a Magyar Kerékpáros Szövetséggel és a Nyírségi Kerékpáros Sport Egyesülettel. 

Három futam, három helyszín, 130 induló

Már ötödik alkalommal fogadja Nyíregyháza a One Belt One Road Nations’ Cup Hungary Országúti Ifjúsági Világkupa versenyzőit augusztus 15-én. Az ifjúsági kerékpáros világkupa-sorozat magyarországi viadalán az előzetes nevezések alapján tizenhat csapat versenyzői álltak rajthoz először szerdán Vásárosnaményban majd a mai napon Ibrányban és végül Nyíregyházán indulnak a futamok. A verseny részleteiről Solymosi János, a Nyírségi Kerékpáros Sport Egyesület elnöke beszélt. 

– Az idei futam a tavalyi verseny másolata, az előző két napból állt, az idei ugyanígy lesz. Augusztus 14-én van Vásárosnaményban egy 136,5 km-es egész szakasz, délben rajtol a mezőny, ezt a távot nagyjából 3 óra alatt teszik meg. Van egy 40 km-es beregi kör is, ahol 3 kört tesznek meg a versenyzők. Másnap délelőtt 10 órakor folytatódik a verseny Ibrányban egy 90 km-es távval, ahol lesz két nagy kör, melyek érintik Nagyhalászt, Kótajt, Paszabot, majd ismét Ibrányt, ez is egy 40 km-es szakasz lesz, illetve itt lesz két kis kör is a rajt területén Ibrányban. Utána majd várható egy kisebb rohanás, mivel át kell menni a nyíregyházi egyenkénti futam helyszínére is, ahol délután 5 órakor rajtol az első versenyző. Ha mindenki versenyben marad az első két szakasz után, akkor ez 130 indulót fog jelenteni, percenkénti indulással. Illetve szoktunk pár versenyző között szüneteket is hagyni a beragadt autósok kiengedése miatt. Nagyjából este fél 8-kor rajtol az utolsó versenyző, utána 10 percen belül pedig eredményhirdetést csinálunk

– fejtette ki a Nyírségi Kerékpáros Sport Egyesület elnöke.

Az egyesület elnökétől még megtudtuk: az előző világkupán adódott egy apróbb nehézség, ugyanis az időkeretek betartása nem teljes mértékben teljesült, ennek fényében most egy kisebb változtatásra kell számítani a rajtoltatást tekintve. Idén a nyíregyházi futam közvetlen a Kossuth téren felállított díjátadó színpadról indul majd, a rajtoltató rámpát a korábbi évekkel ellentétben most nem fogják megépíteni, emellett idén sokkal több kordont fognak letenni a Korzótól egészen a Metropol üzletházig. 

Nem egyszerű megszervezni egy ilyen versenyt

A Magyar Kerékpáros Szövetség is komolyan készül minden alkalommal a versenyre. Törzsök Zsolt, a szövetség elnökségi tagja elmondta: a világkupa hazai futamai mindig hatalmas előzetes szervezést igényelnek és nem olyan egyszerűek.

– A bonyolultságot a jog megszerzése érzékelteti a legjobban, mely 3 és fél éves procedúra. Minden évben, másfél évvel a következő esemény előtt, le kell adni az időpontokat, s azt a konfigurációt, mellyel a következő versenyt szervezzük. Ez nyilván egy komplex szervezés: magába foglalja a versenyzők ellátását, szállását, a verseny különböző infrastrukturális elemeinek a helyszíni összeállítását, illetve magának a versenynek a lebonyolítását, melyben a legnehezebb elem maga a biztosítás, ez persze főleg a rendőrségre hárul. Ezeken kívül sok szervezési dolog van, melyek az egésznek a részét képezik

– ismertette Törzsök Zsolt, a szövetség elnökségi tagja.

Törzsök Zsolt az idei olimpián országúti kerékpár futamon valaha elért legjobb eredményekre is kitért. Elmondta: a szövetség számára ez egy óriási dolog, és reményeik szerint a jövőben is hasonló sikereket fognak elérni a hazai kerékpáros sportolóink. Nyíregyháza a kerékpáros világkupa mellett számos sportrendezvénynek ad otthont. 

Fontos része a város életének a sport

A városiak életében nagy jelentőséggel bír az egészséges életmód és a rendszeres mozgás. Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint ez a verseny is egyre inkább fontos részét képezi a város életének.

– Egyre népszerűbb ez a verseny, mely mindig jó hatással van a júniusi Bringa Piknikre és a szeptemberi Bringa Városra is. Ez pedig illeszkedik a versenysport mellett az amatőr sportoláshoz is, melyre a város nagy figyelmet fordít a Mozdulj! Nyíregyháza programjától kezdve minden hasonló eseményig. Azt remélem, hogy a versenyzők majd jól érzik magukat. Tavaly a Cantemus kórusai is itt voltak, idén csütörtökön pedig elkezdődik a kórusfesztivál, így van rá esély, hogy idén is a kórus hangversenyek alatt futnak be a versenyzők

– mondta a polgármester.

Tekintve, hogy a rendszeres mozgás és egészséges életmód fenntartása már fiatal kortól nagyon fontos, a városvezetés tudatosan szervez kerékpáros programokat is évek óta. A polgármester hangsúlyozta: programjaik célja, hogy minél többen sportoljanak és foglalkozzanak is az egészségükkel. Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, a verseny egyik védnöke is kiemelte: fontos, hogy a városba látogató sportolók vagy akár turisták is lássák, milyen sportszerető város Nyíregyháza. Éppen ezért örülnek, hogy olyan nemzetközi sporteseményeknek adhat otthont a térség, mint a világkupa. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő hozzátette: példaképek kellenek a fiatalok számára, hogy őket is motiválják a sportolásra vagy akár a versenyzésre.

Szerző: Csatári Jázmin Abigél