Kerékpártúra – Tirpák telepesek nyomában

Fedezd fel Nyíregyháza bokortanyáit a 270 éves dűlőutak mentén és légy részese egy időutazásnak, hogy megismerd a várost alapító tirpák telepeseket!

 

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében 2023. május 13-án (szombat) a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatunk egy tartalmas kerékpártúra keretében. A kerékpáros túra célja a bokortanyák hálózatának megismerése, tíz tanya – közöttük tipikus településszerkezetű bokortanyák – felkeresése, bepillantás a tanyasi életmódba.

Indulás 

Gyülekező 8.30 - 9.00 óra között a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomnál (Nyíregyháza, Luther tér)

Útvonal 

Nyíregyháza, Evangélikus Nagytemplom – Salamonbokor – LEGO-gyár háta mögött, innen földúton haladva Rókabokor – Mohosbokor – Sulyánbokor – újra kövezett úton, majd 1 km-es szakasz a 36-os főút – Markóbokor – Halmosbokor – Nyírtelek – Nyíregyháza, Városalapító Atyák szobra

Látnivalók

A nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomtól a Szarvas Paléta felé tekerünk elsőként, majd a dombormű jelentőségének megértése után nyugatra indulunk. Salamonbokor felé vesszük az irányt, István- és Gerhátbokrot érintve Rókabokor, Mohosbokor, Sulyánbokor tipikus bokortanyás település-szerkezetének megtekintése következik. Még Nagycserkesz előtt Markó-, Halmos-, és Bedőbokron keresztül Nyírtelekre érkezünk. Megállunk Halmosbokornál a Tirpák emlékhelynél és egy „békebeli” kocsmában frissülhetünk. Visszafelé kerékpárúton haladunk Nyíregyházára. Nyírtelken megnézzük a Királytelek Vigadót, majd a túra a Városalapító Atyák szobránál zárul, ahol lehetőség nyílik Nyíregyháza 270 éves múltjáról beszélgetni.

A túra teljes hossza

33 km, aszfalt úton és homokos, esetleg sáros dűlőutakon

Felszerelés

A KRESZ - előírásnak megfelelő, megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpár és kötelező, illetve javasolt felszerelései!

Regisztráció

Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

E-mail: tdm@nyiregyhaza.info.hu

Telefon: +36 42 310-735

Facebook: facebook.com/visitnyiregyhaza

Részvételi díj: 1 500 Ft/fő