Készítsük fel autóinkat a téli időjárásra – A rendőrség tanácsai a biztonságos közlekedésért

Vezessünk körültekintőbben, tartsuk be a megfelelő féktávolságot és készítsük fel a járműveket a téli időjárási viszonyokhoz – ezeket javasolja a rendőrség a biztonságos közlekedéshez. Az ünnepek közeledtével nagyobb forgalomra kell számítani az utakon, legyünk türelmesek, hogy mindenki épségben hazaérjen a bevásárlásokból.

Ezek a felvételek tavaly karácsonykor készültek. A gyerekek biztosan örültek az esti havazásnak, a szülőknek viszont komoly feladatot jelent ilyenkor az autók letakarítása, karbantartása, valamint még a téli időjárás beköszönte előtt a járművek előzetes felkészítése. A hét elején Nyíregyháza ismét igazi téli arcát mutatta, hétfőn havazásra ébredtünk. Bár a közútkezelő és a NYÍRVV is folyamatos készenlétben van, hogy tiszta, biztonságos utakon közlekedjünk, az autósoknak is körültekintően kell vezetniük a megváltozott időjárási körülmények között, valamint a járművek téli karbantartását is el kell végezni. Sokan csak az első havazás után döntöttek úgy, hogy lecserélik a nyári gumikat, így sorokban álltak az autószerelő műhelyekben a járművek.

Nem elég az, hogy a téli gumira lecseréljük az abroncsokat. Tényleg jellemző a sorban állás, mert az állampolgárok megijedtek attól, hogy leesett a hó. Ez viszont csak az egyik feladat, hogy lecseréljük a gumiabroncsokat, más dolgokat is meg kell csinálni a gépjárművek felkészítésének az érdekében, például ablakmosó folyadék feltöltése, de téli folyadékkal, ellenőrizni kell, hogy működnek-e az ablaktörlési berendezéseink, jelző- és világítóberendezések is rendesen működnek-e, és maguknak a gépjárművezetőknek is fel kell készülni arra, hogy megváltoztak az út- és látási viszonyok. Csúszósak, jegesek az utak, ezáltal a féktávolság megnövekszik, követési távolságot is nagyobbat kell tartanunk, jobban oda kell figyelnünk, nem rutinból kell vezetni. A menetidő megnövekedik ebben az időszakban, mert nem tudjuk, milyen útviszonyokkal találkozunk. Figyeljük a közlekedési információkat a rádióban, hogy esetleg alternatív útvonalon el tudjunk kerülni egy dugót vagy balesetet” – nyilatkozta Koncz László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Sok balesetet okozhat az is, hogy ha nem takarítjuk le megfelelően a járműveket, páramentesítsük az üvegfelületeket, ha kell, inkább húzzuk le pár percre az ablakot, mivel a párás üvegen nem lehet rendesen kilátni, ezzel pedig nemcsak magunkat, hanem a közlekedésben résztvevőket is veszélyeztetjük – tette hozzá Koncz László. Az ünnepek közeledtével az utakon is nagyobb forgalomra kell számítani, több az autó és a gyalogos egyaránt. Ezért a rendőrség minden közlekedésben résztvevőt arra kér, hogy fokozottan ügyeljen a szabályok betartására és legyen türelmesebb a megszokottnál, mivel mindenki szeretne biztonságosan és épségben hazaérni.