Készül a játszópark, nyit a gyógyászat

Elmondta, hogy az eredeti tervek között szerepelt, egy fesztivál katlan létrehozása, melyet a jelenlegi Hotel Sóstó területén szerettek volna megvalósítani, a hajdani Ifipark mintájára. Ez azonban, a terület rendezetlen tulajdonviszonyai miatt, nem valósulhat meg, így a megmaradt pénzösszeget Sóstó közterületeinek a megújítására használják, a támogatási szerződés módosításával. Olyan területek kaphatnak végre közpark funkciót melyek – bár a tulajdoni lapon így vannak megjelölve – állapota köszönő viszonyban sincs a parkok által támasztott követelményekkel.

Valódi parkok

A Csónak utca–Szódaház utca kereszteződése mögötti ligetes területen hamarosan játszóparkot alakítanak ki. Itt egy térkövezett sétány fogja összekötni a lakóövezetet a tó körüli sétánnyal és emellett gyöngykavicsos sétányrendszer biztosítja majd a közlekedést. A Sóstó szívében lévő nagy játszópark mintájára itt is számos eszköz szolgálja majd a kicsik kikapcsolódását. De létesül focipálya és kosárlabdázni is lehet majd, valamint egy társasjáték és napozó terasz is várja az ide érkezőket. Természetesen mindez padokkal, utcabútorral, közvilágítással és kamerarendszerrel is el lesz látva. Ez utóbbira a vandálok visszaszorítása érdekében nagy szükség van. Dr. Podlovics Roland már arról is beszámolt, hogy a ligetben már gőzerővel zajlanak a munkálatok. A sétányok nyomvonala elkészült, a térburkolás elkezdődött a hét elején, és ezt követi majd a park rendezése, melyet augusztus közepén már használhatnak kicsik és nagyok.

„Bezár” a sziget hétvégén

További három projekt elem is megvalósul ebből a maradvány összegből – tudtuk meg. Ebből az egyik a sziget teljes rekonstrukciója, mely a napokban el is kezdődik. A hét végétől már le lesz zárva a terület, ahol a híd mellett a stégek, a sétányok, a park is megújul és modern utcabútorok is szolgálják majd az ide érkezők kényelmét. A tervek szerint augusztus 20-ára el is készülhet a sziget teljes rekonstrukciója.

Új csónakház

Másik fontos elem, a csónakázó épülete, mely már nem illik bele a megszépült sóstói környezetbe. Itt is új stégeket alakítanak ki, és a 1932-es csónakház mintájára – természetesen modernebb kivitelben – újat építenek. Ez várhatóan augusztus elején kezdődik, és a tervek szerint két hét intenzív munkával el is készülhet. A harmadik elem pedig a csónakázó tóval párhuzamosan futó sétány felújítása, az Igrice kempingig, a fürdő tő végéig, ahol a beruházás egy napozó terasszal zárul. A Blaha Lujza sétánytól, végig az Igrice patak mentén térkövezett járdát és egy rekortán futósávot alakítanak ki, mely becsatlakozik majd a tó körüli futópályába, és itt is utcabútorokat és térvilágítást fognak kialakítani az ütemterv szerint a következő hónapokban.

Próbaüzem a gyógyászaton

Elkészült az élményfürdőben az új gyógyászati szárny. Csütörtöktől zajlik a próbaüzem, a kezeléseket már itt vehetik fel az érintettek. A gyógyászati centrum az élményfürdő 1400 négyzetméteres bővítésével jött létre, a Sóstó fejlesztését célzó, 2,1 milliárd forintos beruházás részeként. Ennek a földszintjén gyógyászati medencéket, súlyfürdő helyiségeket alakítottak ki. Vadonatúj sóbarlang és szauna világ áll a vendégek rendelkezésére és számos balneoterápiás kezelőhelyiséget is kialakítottak, valamint a kezelésekhez szükséges valamennyi eszköz is teljesen új lett a gyógyászati centrumban.

Sipos Marianna