Készüljünk a nyárra!

Farkasinszki Szilvia kozmetikus, sminktanácsadó a tavaszi bőrápolásról tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit.
A szakember azt javasolta, nyár előtt, még tavasszal érdemes felkeresni egy kozmetikust, aki egy több órán át tartó kezelésben részesíti a vendéget. Erre nem csupán a nőknek van szükségük, hanem a férfiaknak is, hiszen az ő testüket is bőr fedi, amely ugyanúgy odafigyelést igényel, mint a gyengébbik nemé. Korábban piperkőcnek számított az a férfi, aki a kozmetikai kezelőszékbe ült, ma azonban már teljesen elfogadott az, ha a férfiak is „befektetnek” bőrükbe. Nem véletlenül jelentek meg a boltokban a kifejezetten férfiaknak szóló arcápolási termékek.

Többórás folyamat az egészséges és szép bőrért

A kozmetikában először megtisztítják a bőrt. Ez történhet radírozással, az úgynevezett „peelingezéssel”, amikor egy szemcsés krémmel ledörzsöli a kozmetikus az elhajt hámsejteket. Erre azért van szükség, mert így jobban láthatóvá válnak az eltávolítandó mitesszerek, pattanások, a bőrbe vitt hatóanyagok pedig jobban felszívódnak és beépülnek. Ez a folyamat hámlasztással is megtörténhet, ilyenkor „aha-savak” segítségével újítják meg a bőrt. Ezen folyamatok hatására az arc bőre ragyogóbb, tisztább és egészségesebb lesz.

A radírozás után

Miután a kozmetikus eltávolította az elhalt hámsejteket, következik a bőr megpuhítása, vagyis előkészítése, a folyamat kevésbé kellemes részére. Ilyenkor gőz segítségével tágítják ki a pólusokat. Majd következik a „nyomkodás”. Ilyenkor a mitesszereket, ami nem más, mint a pólusokban megragadt szennyeződés, és a már begyulladt mitesszereket, vagyis a pattanásokat távolítja el a kozmetikus. Megoszlanak a vélemények arról, szükséges-e mechanikusan kinyomni, vagy hagyni kell magától meggyógyulni. A kozmetikus szakember szerint ki kell venni a bőrből ezeket a gyulladásokat, hiszen ha így indulunk a nyárnak, akkor a napsugarak és a szennyeződések hatására ezek a bőr mélyebb rétegeibe kerülnek és később nagyobb károkat okoznak. Farkasinszki Szilvia arra is felhívta a figyelmet, ha ezek az apró gyulladások nem feltűnőek, szabad szemmel nem látszódnak, akkor is ott vannak az arc bőrében. Ha kitisztított bőrrel várjuk a nyarat, akkor a napsütés hatására egészségesebb, egyenletesebb tónusú arcbőrt kapunk és a pattanásokat, mitesszereket sem égeti be a Nap a bőrünkbe.

[REKLAM]

Sokan fellélegeznek a kezelőszékben, amikor a kozmetikus kikapcsolja a nagyítós lámpáját, hiszen a kapcsoló hangja egyben a kezelés ezen részének végét is jelzi. A kitisztított bőrt ezután fertőtlenítő oldattal kezeli le a kozmetikus, majd következnek a kényeztető pakolások. Ezekkel az a cél, hogy a megsérült, kitisztított bőrt új élettel töltse meg a szakember. Ez történhet kézi vagy gépi kezelésekkel. Amennyiben a gépi mellett döntünk, akkor tudnunk kell, a hatóanyag a bőr mélyebb rétegeiben is felszívódik, tehát bizonyos kor után ezt javasolják a szakemberek.

De mi ez a kor?

Arctisztításra tulajdonképpen serdülőkortól szüksége van az embereknek. A hormonok ilyenkor „beindulnak” és kinek kisebb, kinek nagyobb pattanások jelentkeznek a bőrén. Húszéves kor alatt még csak a vizet kell pótolni a bőrben. A második x átlépése után látszólag kevesebb gyulladás van a bőrben, de tisztítani ekkor is kell. Majd 25 év fölött a kozmetikai kezelések alkalmával már nemcsak a vizet, hanem a zsírt is pótolni kell, hiszen már ekkor csökken a bőr kollagénszintje. 40 fölött már a ránctalanításra kell helyezni a hangsúlyt, hiszen ekkor már nem csupán apró ráncok, hanem mélyebb barázdák jelennek meg a bőrben.

A bőr kitisztítása tehát esztétikai és egészségügyi szempontból is jelentős. Bőrünkkel azonban nyáron is foglalkozni kell. Farkasinszki Szilvia a fényvédelem fontosságát emelte ki. Azt mondta, célszerű az, ha a nappali hidratálókrém legalább 10-15-ös faktorszámú fényvédőt is tartalmaz, de akinek májfoltjai vagy szeplői vannak, azok használjanak inkább 40-50-es faktorszámú fényvédőt. (A fényvédelem jelentőségéről korábbi cikkünkben is olvashattak: Tavaszi bőrvédelem címmel, ahol dr. Szőke Katalin bőrgyógyász-kozmetológus főorvos tájékoztatta a nyiregyhaza.hu olvasóit – a szerk.)

Sminkelni nyáron?

Sok nő el sem tudja képzelni az életét sminkelés nélkül. Akinek nincs a bőrén kozmetikai tetoválás, annak bizony nyáron kiemelt figyelmet kell fordítani a makeup-jára is. A kozmetikus azt javasolta, a zsíros alapozók helyett részesítsük előnyben a vizes alapú fedőkrémeket, viszont a strandon, napozáskor még ilyet se vigyünk fel a bőrünkre! Idén tavasszal és nyáron a színekben a pasztellek a divatosak, és elavultnak tűnhetnek az éles kontúrvonalak. Idén a satírozás számít szépnek, mind a szem, mind a száj kiemelésében. Az arcpirosítók területén változás, hogy most a csontos részek kiemelése a cél, ezt a kozmetikus szerint az úgynevezett „high-lighterekkel” tehetjük meg. Ha fényt adunk az arc csontjainak, kiemeljük azokat, és kellemes összhatás keletkezik.

Mikita Eszter