Készülnek az életmentő tetoválások, Nyíregyházán is

Bár a tetoválások leginkább a divat és az önkifejezés eszközei, egyre többen kezdik el felismerni, hogy akár életmentõ fontosságú információkat is tartalmazhatnak. Ezek felvarrására pedig ingyenesen nyílik lehetőség, már Nyíregyházán is... (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. március 9-i számában)


Vannak betegségek, mint az epilepszia, a komolyabb allergiák, a cukorbetegség, vagy éppen legyen szó gyógyszerérzékenységrõl, amelyekrõl ha azonnal nem tud az éppen elsõsegélyt nyújtó (akár laikus ember), azzal nemcsak értékes perceket lehet veszíteni, hanem kritikus helyzetben, a páciens életébe is kerülhet. Ennek megakadályozására és megelõzésére világszerte tetoválók fogtak össze. Õk vállalják, hogy a cukorbetegség szimbólumát ingyen felvarrják a diabéteszben szenvedõ bal alkarjára, így gond esetén a mentõsök, orvosok azonnal tudják, hogy mi a teendõ. A Németországból indult kezdeményezéshez a nyíregyházi tetováló, Seres János Nimród, Jimmy is csatlakozott, mert mint mondja, adományozni jó és nemcsak mindig kapni, hanem adni is kell. Olyan ember pedig már talán nincs is, akinek családjában, vagy éppen ismerõsei körében ne lenne diabéteszes, így a kezdeményezésnek nagyon is van létjogosultsága.

Kifejezetten a bal alkarra

– Egy ismerõsöm hívta fel rá a figyelmet, hogy van egy ilyen kezdeményezés. Németországban már kezd elterjedni, de Magyarországon még kevésbé. Mivel vallom, hogy karitatív tevékenységre minden ember életében szükség van, ezért Nyíregyházán elsõként, én is csatlakoztam a kezdeményezéshez, és várom azokat a cukorbetegeket, akik az egységes szimbólumot szeretnék felvarrattatni a bal alkarjukra (képünkön) – természetesen ez nekik semmilyen költségbe nem kerül.

Irányítottan segítenek

Ha valaki rosszul lesz, annál mindig az az elsõ, hogy kitapintják a pulzusát az alkarján. Viszont ha már ott lesz a tetoválás, abból a mentõorvos, vagy éppen a laikus elsõsegélynyújtó rögtön látni fogja, hogy diabéteszes az illetõ, vagyis azonnal fel tudja állítani a diagnózist, és megadni az irányított segítséget.

Seres János Nimród, Jimmy

„Teljesen megfertõzõdtem”

Jimmy tetoválás iránti szeretete még a középiskolás évek alatt alakult ki. Unatkozott, rajzolgatott, de ezek a minták mindig a fiók legaljára kerültek be. Mígnem 5 év elteltével elõvette a kedvencét és magára varratta. Ott kezdõdött minden...
– Mikor az elsõ mintát felvarrattattam magamra, teljesen megfertõzõdtem a tetoválás élményétõl, és a technikától, amivel és ahogyan elkészül. Külföldön tanultam igazán bele, stúdiókat, üzleteket látogattam, majd késõbb azokban dolgoztam. Most pedig már itthon teszem ugyanezt.

78 évesen is

– 18 évestõl felfelé, már nagyon sok korosztálynak készítettem tetoválást. Azt hiszem, a legidõsebb egy 78 éves néni volt. A legbonyolultabb ilyen pedig egy telikaros munka: darabonként kellett összeraknom egy tenger alatti és egy tenger feletti képet. A tetováláson egy óriási polip próbálta meg maga alá gyûrni a hajót. Közben a tengerben cápák úsztak és feltûnt egy búvár is, aki a kincsesládát akarta megkaparintani. A tetoválásnak soha sem kifelé kell szólnia, hanem az a fontos, hogy a viselõjének mit jelent. Nekem például egy feketerigó van a vállamon. Ez a minta anyai nagyapámat jelenti számomra, aki nagyon jó ember volt és imádta a madarakat.

Jimmy szereti a szürreális mintákat, a színes ábrákat, vastag vonalakkal. Varrt már tetoválást a saját vádlijára is, de most az elsõdleges célja, hogy másokon segítsen: ha cukorbeteg vagy és szeretnéd magadra varratni a cukorbetegség szimbólumát teljesen ingyen, elõre egyeztetett idõpontban elkészíti neked. Telefon: 06-30/277-7257.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)