Két, kerekes kérdés

1. A Tiszavasvári úti felüljárón szabad-e biciklizni a járdán vagy nem? Ugyanis előtte-utána ott van a bicikliút, és a felüljárón is felújították az aszfaltot a járdán. Viszont nemrégiben kikerült egy tábla.
– A Tiszavasvári úton lévő felüljárón, az úttesten nem szabad kerékpározni. A KRESZ ide vonatkozó rendelkezése értelmében lakott területen lévő olyan úton, ahol az úttest a kerékpár-közlekedésre alkalmatlan, továbbá, ahol tilos kerékpározni, a gyalogosforgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni. A felüljáró előtt és után kerékpárút van, így értelemszerűen ott kell közlekedni, a felüljárón pedig a járdán, a fenti kritériumokkal.

2. Bicikliszállítás: hogyan, milyen követelményekkel? Ha vonóhorogra kerül, akkor mi a szabály? Át kell rakni a rendszámot, vagy lehet saját magunk által készített műanyag is?
– Kerékpárt szállítani az erre kialakított hordozóeszközzel lehet a gépkocsi tetején, illetve a hátuljára szerelt eszközön – természetesen megfelelő módon rögzítve, hogy az onnan ne tudjon semmilyen körülmény között sem elszabadulni. A vonóhorogra szerelhető eszközt (kereskedelmi forgalomban kapható, szabványoknak megfelelő) szükség esetén világítással, irányjelző berendezéssel és rendszámtáblával kell ellátni. Ebben az esetben a hatósági jelzést át kell helyezni a kerékpártartóra. A rendszámtáblának is megvannak a műszaki paraméterei (milyen anyagból kell lennie, mekkora a karakterek mérete, milyen fényvisszaverő képessége van stb.), ezért nem lehet házilag készített rendszámokat felszerelni.