Kettős ünnepre készülnek a római katolikusok Nyíregyházán!
Kettős ünnepre készülnek a római katolikusok Nyíregyházán!
Kettős ünnepre készülnek a római katolikusok Nyíregyházán!

A Nyíregyházi Római Katolikus Rendezvényközpont alapkövét helyezik el október 8-án vasárnap, 10:30-tól Magyarok Nagyasszonya Főplébánia melletti ingatlanon és ezzel egyidejűleg megtartják a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház búcsúját, amit idén összekötnek a felújított templom templom megáldásával. Az alapkövet és a templomot Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldja meg.

 Az eseményen részt vesz Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mellet, Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Németh István püspöki titkár, Csordás Gábor, az egyházközség plébánosa, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő, dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője, Béres Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gazdasági igazgatója, Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató, Kovács István EKIF oktatásszervezési igazgató, és meghívást kaptak az egyházközséget képviselő lelkipásztorok, a hívek, és az egyházmegyei intézmények vezetői is.

Az esemény forgatókönyve:

10:30 – Ünnepi szentmise, templommegáldás – A szentmise elején a főpásztor megáldja a vizet, majd végigmegy a templomon a főbejáratig, közben a szenteltvízzel meghinti, a templom belső terét, a híveket és kívülről is meghinti a templomot.

11:30 – (kb.) A szentmise záró áldása után a templomban kezdődik meg a Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye Római Katolikus Rendezvényközpontjának alapkőletételi ünnepsége.

  • A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház szkólájának előadása
  • Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntő beszéde
  • Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntő beszéde
  • A jelenlévők átvonulnak az alapkő letételének színhelyére
  • A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola óvodásainak előadása
  • Alapkő megáldása
  • Időkapszula elhelyezése az alapkőbe

Az időkapszulába a következő tárgyak, dokumentumok kerülnek elhelyezésre:

  • Alapító okirat,
  • A Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye püspöki hivatalában dolgozók névsora,
  • A Nyíregyházi Római Katolikus Rendezvényközpont látványterve
  • Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola óvodásainak rajzai
  • A Kelet Magyarország 2023. 10. 7-i száma

Az időkapszulát az alapkőbe Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Soltész Miklós államtitkár, dr. Szabó Tünde és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselők, dr. Kovács Ferenc polgármester és Seszták Oszkár közgyűlési elnök helyezik el.