Kezdődik az iskola

Szeptember első napján, még ha a hőmérő 30 fokot mutat is, becsengetnek az iskolába. Ezzel a legtöbb gyermek életében új időszámítás kezdődik. Az iskolakezdés miatt a gyerekek egy része már előre szorong, ami sokszor a szülőtől ered. Ők ugyanis gyakran jobban izgulnak mint maga a gyermek.

 

Csak lazán

 

A szakember szerint nem kell túlizgulni az iskolakezdést, mert azzal sokat árthatunk az egész családnak.

– Nem kell folyton arról beszélni, hogy majd az iskolában így lesz, majd az iskolában úgy lesz. Ez különösen az első osztályosoknál fontos. Természetesen amit a gyerek kérdez, arra mindig válaszoljunk, de nem kell hogy minden utolsó nyári nap már teljesen csak az iskoláról szóljon, hiszen az arra hajlamosabbakban már a szorongás megkezdődik. Sokan jelentkeznek elalvási problémákkal, főleg a jó tanulók, mert már előre izgulnak, hogy milyen lesz a következő év – mondja Oláh Gabriella, gyermekpszichológus.

 

Pihenés, kis gyakorlással

 

Élvezze ki a gyermek a szünidő utolsó napjait, pihenjen, játsszon sokat, csinálja azt amit szeret. A szeptemberben kezdődő időszakra elég néhány órát szánni, amely elsősorban a táska és a füzetek kiválasztását jelenti, valamint a tankönyvek megvásárlását és befedését, továbbá kevés gyakorlást. A következő kilenc hónap ugyanis szinte csak az iskoláról fog szólni – mondja a szakember.

 

Időben lefeküdni

 

A megfelelő alvásidőre azonban mindenképpen figyelni kell. Az iskolakezdés előtti napokban legkésőbb 9-kor le kell fektetni a gyermekeket. Ahhoz ugyanis hogy az iskolában koncentrálni tudjanak napi 9-10 órát kell aludniuk.

Piszár Tünde