Kezdődnek a városi nagyrendezvények

Idén 10 kulturális nagyrendezvény költségeit fedezi a város költségvetése, együttesen 31,5 millió forint támogatást szavaztak meg a képviselők. Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, a 2015-ös nagyrendezvény-sorozat az immár hagyományosnak tekinthető Helló Nyíregyházával kezdődik, amit 2011 óta minden évben megrendeznek. Idén még tovább bővül a rendezvény programkínálata. A tematikus utcák sora, a Tavasz, Mosoly, Kölyök utcza kibővül a Művészetek és Jövő utczával. Az idei meglepetés pedig a Piramis együttes esti nagykoncertje lesz.

FÓKUSZBAN A GASZTRONÓMIA

Az alpolgármester hozzátette, a városi rendezvények során nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat a kulturális hagyományaink ápolására, valamint a gasztronómiai értékeink megőrzésére, így szinte minden programon megjelennek majd hagyományos népi ételeink is. Nagy hangsúlyt kapnak a város alkotó közösségei is, a Városnapi Programsorozaton például bemutatkoznak majd a civilek, akik a rendezvény második napján tirpák ízekkel, kézműves termékvásárral és iparművészeti bemutatóval várják a nagyközönséget. A 2013-ban hagyományteremtő szándékkal életre hívott Tirpák Fesztiválon idén szeptemberben pedig a közönség megismerheti a hagyományos tirpák ételeket, a pucókát, a tengeri darával töltött káposztát, a porlós tésztát, valamint a tirpákok népi hagyományait is.

KIKAPCSOLÓDÁS A GYEREKEKNEK IS

A Városi Ovis Napnak idén a Sóstói Múzeumfalu ad otthont. A tervek szerint a gyerekek játékos formában – a helyszín adottságainak megfelelően – elmerülhetnek majd a népi kultúrában, kézműves foglalkozásokkal, a népi játékok felelevenítésével ismerhetik meg elődeink mindennapjait. Az ovisokat a nap zárásaként a közkedvelt Alma Együttes szórakoztatja majd. Az idei évben Nyíregyháza városa második alkalommal csatlakozik az Ezer Lámpás Éjszakája című országos programsorozathoz, a gyermeknap alkalmával.


Helló Nyíregyháza! 2015. április 24.
Városnapi Programok – május 8-9.
Városi Ovis Nap – május 28-29.
Gyermeknap, Ezer Lámpás Éjszakája - május 31.
Múzeumok Éjszakája – június 20.
Sunshine születésnap – augusztus 29.
Tirpák Fesztivál – szeptember 19.
Nyíregyházi Krúdy Napok – október 16-17.
Retro Fesztivál – december 11.
Évbúcsúztató rendezvények – november 30-december 31.

[REKLAM]

Az alpolgármester arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a Jósa András Múzeum, a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu a hagyományokhoz híven ismét részt vesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatban. Az idei programok a „Találkozás” jegyében zajlanak majd. A város saját rendezvényei mellett támogatja a nyíregyháziak által kedvelt rendezvényeket is, így a Sunshine születésnapot és a Retro Fesztivált is, amelyekre egy-egy millió forintot szánnak. Az őszi időszakból pedig kiemelkedik a városunk írójának születésnapjához kapcsolódó Krúdy Napok című rendezvénysorozat, mely kétnapos megemlékezéssel, koszorúzással és irodalmi produkciókkal idézi meg korát, tisztelegve születésének 137. évfordulója előtt.

IDÉN IS LESZ SZÍNES VÁSÁRI FORGATAG

A karácsonyvárás jegyében az idei évben is színes forgatag várja majd Nyíregyháza belvárosában a helyieket és a megyeszékhelyre érkezőket. A város főtere külsejében és programjaival is az ünnepvárás méltó helyszínévé válik ismételten. Az Évbúcsúztató rendezvénysorozat magába foglalja az adventi programsorozatot, az ünnepi fénygyújtást, a városházi Mikulást és a szilvesztert is. Dr. Ulrich Attila hangsúlyozta, szeretnék, ha a városi nagyrendezvényeken nemcsak az itt élők, hanem az ide érkező turisták is élményekkel gazdagodnának, hogy a színes programkínálat is hozzájáruljon ahhoz, hogy visszatérjenek majd Nyíregyházára.

LESZ VIDOR FESZTIVÁL IS

Dr. Ulrich Attila elmondta, idén is lesz VIDOR Fesztivál Nyíregyházán. Egyszerűen csak azért nincs felsorolva a támogatott rendezvények között, mert az a színház költségvetésében szerepel és a teátrum stábja szervezi. Természetesen a város idén is támogatja a rendezvényt, hiszen a fesztivál amellett, hogy országosan is jelentős kulturális rendezvény, tradíciónk szerves része.

Bruszel Dóra