Kéznél van a segítség

A Nyíregyházi Napló hasábjain rendszeresen olvashatnak arról, hogy újabb defibrillátorokkal bővül a városunkban kihelyezett életmentő készülékek száma. – A szabolcsi megyeszékhelyen jelenleg 22 ilyen eszköz van, amelyeket szerencsére eddig még nem vettek igénybe, de használatra készek – mondta el érdeklődésünkre Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője, aki hozzátette, mi sem lehet nagyobb bizonyíték arra, hogy ezek a készülékek igenis hasznosak, minthogy egy héttel ezelőtt Budapesten, a Liszt Ferenc Repülőtéren használták a kihelyezett defibrillátort és sikerült is megmenteni vele egy ember életét.

 

NE FÉLJÜNK HASZNÁLNI!

 

– Az újraélesztés sikerét nemcsak a haladéktalanul rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti, hanem legalább ennyire fontos a gyors felismerés és a hamar megkezdett újraélesztés is, ezért elengedhetetlen, hogy merjünk segíteni – folytatta az igazgató. Kifejtette, az automata defibrillátorok használata egyszerű. Mindössze két-három nyomógombbal rendelkeznek, hangüzeneteik és a kijelzőn olvasható üzenetek támogatják a biztonságos kezelésüket. A két öntapadó elektród is könnyen és gyorsan felhelyezhető a beteg mellkasára. Ezek a készülékek mind a segítségnyújtóra, mind a betegre nézve kockázatmentesen használhatóak, hiszen a beépített biztonsági rendszer kizárja sokk véletlen vagy indokolatlan leadását. A gép észleli, ha a beteg ritmusa nem sokkolandó, így nem tölti fel a lapátokat. Tehát nem árthatunk vele.

 

AZ ÚJRAÉLESZTÉS LÉPÉSEI

 

Ha a beteg megszólításra, rázásra nem reagál, ráadásul a 10 másodpercig tartott ellenőrzés során sem találunk kielégítő légzést, akkor hívjuk a mentőt és hozassuk oda a kihelyezett defibrillátort.
– Amíg a mentők kiérnek, folytassuk az újraélesztést – 30 mellkasi kompresszió, 2 lélegeztetés.
– Kapcsoljuk be a készüléket és csináljuk, amit mond.
– Helyezzük az elektródákat a beteg mellkasára. Ha ketten vagyunk, felragasztás közben egy fő végezze a mellkaskompressziót.
– Végezzünk folyamatos újraélesztést mindaddig, míg a gép újra nem kéri, hogy álljunk meg és ne érjünk a beteghez. (A kihelyezett defibrillátorok listája a www.eualapellatas.hu oldalon olvashatóak. A Nyíregyházi Televízió a közeljövőben kisfilmet is készít a használatukról.)
Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezésében rendszeresen 2 órás újraélesztési tanfolyamot tartanak az orvosi ügyelet épületében. Ezekre előzetes telefonos bejelentkezés alapján várják az érdeklődőket a 06-42/402-377-es telefonszámon.

Bruszel Dóra