Ki fut fel a leggyorsabban a kilencedikre?

A légzőkészülék a helyén, majd felkerül a sisak és a kesztyű is – a végső előkészületeket végezték a tűzoltók. Ezúttal azonban nem tűzesethez riasztották őket a Bánki Donát Műszaki Középiskola kollégiumához. Éles bevetés helyett most versenyezni érkeztek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanis minden évben itt rendezi meg a megye tűzoltói számára kiírt lépcsőfutó versenyt.

 

Nemcsak a táv a kihívás

 

9 emelet és 191 lépcsőfok – ezt kell teljesíteniük a tűzoltóknak. Persze a lehető leggyorsabban. Az igazi kihívás azonban nemcsak a táv és a idő.

– A súly, amit cipelünk ilyenkor magunkkal, 15 kilós légzőkészülék, illetve még a bevetési ruházat, sisak, egyéni védőfelszerelések, így 25 kilóval kell szaladnunk fel… – sorolja még Szennai János, az Ibrányi Önkormányzati Tűzoltóság beosztott tűzoltója még mindazt, amik sokkal nagyobb nehezséget jelentenek, mint a leküzdendő emeletek.

 

Verseny és gyakorlás egyben

 

A lépcsőfutó versenyt 15. alkalommal szervezték meg Nyíregyházán. Közel hatvan hivatásos és önkéntes tűzoltó érkezett nemcsak a megyéből, hiszen a romániai SOMES Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége és a Beszterce-Naszód megyei csapat is nevezett, de a Tarpai Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködésével Kárpátaljai résztvevők is érkeztek a megmérettetésre, illetve tíz bánkis diák is kipróbálta magát. A lánglovagok egyéni és páros kategóriában indulhattak a megmérettetésen. A verseny egyfajta gyakorlási lehetőség is a tűzoltóknak, különösen azoknak, akik olyan településről érkeztek, ahol nem található középmagas, valamint magas épület. De egyfajta erőállapot felmérés is, ami nemcsak a verseny szempontjából lényeges.

Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője kiemelte, előírás, hogy a tűzoltók a kondiciójukat tartsák karban, hiszen a mindennapi beavatkozások során különösen fontos, hogy megfelelő erőnlétük legyen, nemcsak a szintkülönbségek legyőzése miatt – tehát hogy föl kell, hogy fusson a harmadik, kilencedik, tizedik emeletre –, hanem azért is, mert minden egyes beavatkozásnál jelentős erőkifejtésre van szüksége, így nem mindegy, hogy milyen erőállapotban van a beavatkozó tűzoltó.

 

Szakoly az élen

 

A verseny kiélezett küzdelmet hozott, akadt olyan is, hogy csupán egy század másodperc különbség volt két csapat között. A vándorkupát végül Szakoly hódította el az idei megméretettésen.

Végeredmények:

Önkéntesek indulói, egyéni kategóriában:

1. Simon Gergő /Tarpa ÖTE/ 52,44 másodperc

2. Szűcs Csaba /Nagyecsed ÖTE/ 53,18 másodperc

3. Bényei Gábor /Coloplast Kft./ 54,39 másodperc

Hivatásos és önkormányzati tűzoltóparancsnokságok indulói, egyéni kategóriában:

35 év felett:

1. Cardos Gheorghe / I.S.U. Somes Satu Mare/ 43,95 másodperc

2. Baka Csaba tű. zászlós ./Nyíregyháza HTP/ 44,35 másodperc

3. Király Sándor tű. törzszászlós /Mátészalka HTP/ 47,88 másodperc

35 év alatt:

1. Demian Marian / I.S.U. Somes Satu Mare/ 37,85 másodperc

2. Borkó József tű. törzsőrmester /Nyíregyháza HTP/ 40,60 másodperc

3. Dombrády Gábor tű. főhadnagy /Szabolcs MKI/ 41,34 másodperc

Önkéntes Tűzoltó Egyesületek csapatai:

1. Ibrány ÖTE/ Szennai András, Gégény Szabolcs 50,20 másodperc

2. Szakoly ÖTE / Ifj. Pósán lászló, Győri István 54,07 másodperc

3. Tarpa ÖTE Szűcs Dániel, Rózsa Roland 54,16 másodperc

Hivatásos és önkormányzati tűzoltóparancsnokságok csapatai:

1. I.S.U Somes Szatmárnémeti / Demian Marian, Mos Olimpiur 42,79 másodperc

2. Szakoly ÖTP / Ifj. Terjéki Tibor, Pénzes Márk 44,74 másodperc

3. Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság / Borkó József tű. törzsőrmester, Ignácz Csaba tű. törzsőrmester 44,75 másodperc

Zadubenszki Norbert