Ki mit tud? – Tehetségkutatón mutathatták meg, mire képesek
Fotó: Szarka Lajos

Szeptember 24-én tartotta a Képességek ki mit tudja című tehetségkutatóját a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete. A szervezet Nyíregyháza Önkormányzatának támogatásával hozta létre programját, mely még nyáron indult.

Megismerhetik az ő életüket is

Záró napjához érkezett a Képességek ki mit tudja, melyet a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete szervezett az Esélycentrumban. Az egyesület még 2022-ben álmodta meg ezt a tehetségkutatóját. A szervezet központjának intézményvezetője, Nagy Annamária elmondta: a rendezvény célja az volt, hogy az emberek megismerkedhessenek a fogyatékkal élők mindennapjaival.

Ezekkel a rendezvényekkel közelebb szeretnénk hozni a fogyatékkal élők mindennapjait az ép emberekhez, megmutatni azokat a kihívásokat, melyekkel ők élnek együtt, egyúttal azt is, hogy ennek ellenére ugyanúgy tudnak esetleg sportolni, ha van kedvük. Művészeti területeken is nagyon sokan jeleskednek. Van, aki gyönyörűen fotóz, fest, gyöngyfűzésben mestermunkát végez. Ahol most vagyunk, az Esélycentrum, teljesen akadálymentes, mindent kielégít a fogyatékkal élők szempontjából is, annak érdekében, hogy önállóan tudjanak akár mozogni, sportolni. Még júniusban kezdődött a program, amibe később beletettünk egy kis csavart: a programok mai zárórendezvényén megmutatjuk, ki mit tud – mondta Nagy Annamária, intézményvezető.

Mindenki együtt, összedolgozva

A tehetségkutatón különböző számban induló versenyzőkkel találkozhattak a vendégek. A ki mit tudon kívül az egyesület más programot is szervezett a rendezvény keretein belül. A júniusi nyitónap középpontjában például a sport és a kvízjátékok álltak, ezeken iskolai csoportok is részt vettek, őket csapatjátékokon keresztül vezették be az egyesület életébe.

A nyitónappal indult el egy olyan csapatépítés, mellyel a meghívott szervezetekkel, iskolás csoportokkal egy kerek egésszé válhattunk az elmúlt időszak alatt, voltak kisebb-nagyobb találkozók, műhely munkák, ahol mi, az intézmény vezetői osztottuk meg egymással a jelen kihívásait, illetve azokat az együttműködési lehetőségeket is megvitattuk, hogyan tudunk jobban összedolgozni ahhoz, hogy Nyíregyházának még színesebb legyen a szociális intézményi rendszere és ezáltal azok működése is jobbá váljon – folytatta az intézményvezető, aki az egyesülettel együtt rendkívül hálás volt, hiszen meglepetésükre sok vállalat csatlakozott a programjukhoz, hogy támogassák őket. A versenyzőket egy három fős zsűri értékelte, melynek tagja volt Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színésznő is. A rendezvényen a várt létszámot is meghaladták: több mint százan jelentek meg, hogy fellépjenek vagy csupán azért, hogy megcsodálhassák az előadásokat.

Kapcsolódó galéria

Képességek Ki Mit Tudja 2024