Kiberbiztonság – Bárkiből lehet áldozat
Fotó: Szarka Lajos

Az utóbbi másfél évben megháromszorozódtak az online térben elkövetett csalások, csalási kísérletek. Ennek következtében egyre fontosabb a társadalom, a rendőri szervek munkatársainak edukálása a megelőzés érdekében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szerdán tartott szakmai napot a rendőr-főkapitányság dísztermében, mely során a fókusz az online bűncselekmények megelőzésén, kezelésén volt.

A vármegye rendőri állományából az online térben elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó nyomozók és vezetők vettek részt a kiberbiztonság témakörében tartott szakmai előadásokon. Legutóbb nyugdíjas-egyesületek vezetőit edukálták a témakörben, a jövőben sokszor lehet számítani hasonló programokra.

„Azt látjuk, hogy beindult egy olyan tendencia a vármegyénkben és az országban, mely szerint az online térben elkövetett bűncselekmények száma egyre magasabb. Bármiről beszélhetünk: áruvásárlásról, banki csalásokról stb. Erre fel kell készülni nekünk is, rendőröknek. Tudni kell kezelni a helyzetet, és minél eredményesebben eljárni az ügyekben. A mai nap során azok a szakemberek, akik előadást tartanak, kézzel fogható, a nyomozás során alkalmazható információt, tudást adnak, melyet aztán a kollégák tudnak apró pénzre váltani” – mondta dr. Kovács Attila, a vármegyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Bizonyosodjunk meg a hitelességről!

Az utóbbi másfél évben országos szinten megháromszorozódtak az online bűncselekmények. Jellemző a zaklatás, vagy az adathalászat, melyek fő célja a vagyonszerzés. Gyakran a csalók egy csomagküldő, streaming-, vagy egyéb szolgáltató nevében indítanak telefonhívást, vagy küldenek sms-t, e-mailt annak érdekében, hogy banki adatainkat elkérjék, de egyre többször adják ki magukat a rendőrség, NAV, vagy valamely pénzintézet munkatársának. Az előadáson elhangzott: érdemes ezekben az esetekben kapcsolatba lépni a szolgáltatóval, pénzintézettel, hogy megbizonyosodjunk az üzenetek, hívások hitelességéről. Bárkiből lehet áldozat.

„Tulajdonképpen bárki, aki számítógépet, mobiltelefont, vagy bármilyen számítástechnikai eszközt használ – a legkisebbektől a legidősebbekig –, azok találkozhatnak olyan rosszindulatú támadásokkal, adathalászattal, pénzügyi visszaélések lehetőségével, melyekben ő áldozattá válhat. Mindannyiunknak meg kell ismerni és tanulni, hogy hogyan ismerjük fel az ilyen eseteket, azokat a lehetőségeket, ahol kinyithatjuk azt a kaput, melyet később megpróbálunk bezárni az elkövetők ellen. Sokszor a sértettek saját maguk nyitják ki ezeket a kapukat” – mondta Oláh-Paulon László.

Vegyük fel a kapcsolatot a pénzintézetünkkel!

Az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője kiemelte, ha megtörtént a baj, ezeknél a bűneseteknél fontos, hogy a pénzintézetünkkel vegyük fel a kapcsolatot, és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy megelőzzük a további tranzakciókat. Ezzel egyidőben értesítsük a rendőrséget, akik eljárást indíthatnak.

Kapcsolódó galéria

Előadás a bűnmegelőzés új kihívásairól