Kiderült milyen időjárás lesz karácsonykor

Várható napsütés, de többször beborul az ég, és eső, hózápor, havas eső is lehet. Szenteste napján van esélye hóesésnek, de karácsony első és második napján – a jelenlegi prognózis szerint – inkább eső várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn több órára kisüt a nap. Elszórtan, legnagyobb eséllyel északkeleten alakulhat ki hózápor, havas eső. A Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen lesz erős a szél. Hajnalban mínusz 3 és plusz 4, napközben plusz 2 és 7 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden általában gyengén felhős idő valószínű többórás napsütéssel. Az ország keleti megyéiben viszont több és vastagabb felhőzet lehet, arrafelé helyenként hózápor is kialakulhat. Az északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, gyengül. A leghidegebb órákban általában mínusz 7 és mínusz 2 fok közötti hőmérséklet valószínű, de a fagyzugokban mínusz 11 fok is lehet. Kora délután mínusz 2 és plusz 3 fok közötti értékeket mérhetnek.

Szerdán az ország keleti felében lehet a legtöbb napsütés. Csapadék nem valószínű. A minimumok jellemzően mínusz 8 és mínusz 2 fok között alakulnak, de a fagyzugokban ennél jóval hidegebb is lehet. Kora délután mínusz 2 és plusz 3 fok közötti hőmérséklet valószínű.

Csütörtökön csak kevés helyen és csak rövid időre süthet ki a nap. Néhol előfordulhat kisebb, vegyes halmazállapotú csapadék is. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 7 és mínusz 2 fok között várható, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb lehet. Kora délután mínusz 2 és plusz 8 fok közötti értékek várhatók, délnyugaton lesz az enyhébb, északkeleten a hidegebb idő.

Pénteken, szenteste napján szórványos jelleggel várható vegyes halmazállapotú csapadék: főleg északon, északkeleten lehet eleinte hó, havas eső. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Hajnalban mínusz 4 és plusz 5, kora délután általában plusz 7 és 12 fok közötti értékeket mérhetnek, de északkeleten ennél több fokkal hidegebb lehet.

Karácsony első napján, szombaton és a második napján, vasárnap is többnyire erősen felhős vagy borult idő várható. Szórványosan fordulhat elő csapadék, zömmel eső. A szél többfelé megélénkül. Szombaton a leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 7 fok között alakul a hőmérséklet, míg a nappali csúcsértékek jellemzően plusz 9 és 14 fok között alakulnak. Vasárnap a minimumok 0 és plusz 5, a maximumok plusz 7 és 12 fok között valószínűek – olvasható az előrejelzésben.

 

Forrás: hirado.hu