Kiderült, mitől függ a tojás ára - A magyar vásárlók egyre tudatosabbak
Kiderült, mitől függ a tojás ára - A magyar vásárlók egyre tudatosabbak

A magyar vásárlók egyre tudatosabbak, a kiváló minőségű, friss tojást keresik. Bár a koronavírus-járvány hatására a termelők költségei növekedtek, a tojás még mindig az egyik legolcsóbb, teljes értékű táplálékforrás.

Többlettermelés jellemzi a tojáspiacot Európában, mivel a járványügyi korlátozások miatt a szállodák és éttermek leálltak. A szokásosnál ezért nagyobb mennyiségű importáru érkezik az országba, azonban a vásárlók még mindig a magyar termékeket keresik. Az M1 Magyar gazda című műsorában a tojástermelés és -fogyasztás hazai helyzetével foglalkoztak.

A tojás árát sok minden meghatározza, számít például a származás helye, a termelés módja, a méret és nem utolsó sorban sok múlik a kereskedőn is. A hazai termelők előállítási költségei az elmúlt hónapokban jelentősen növekedtek, mivel drágult a takarmány a COVID-járvány hatására és a kínai kereslet nagyarányú növekedésére.

A magyar tojásnak számos előnye van. Fontos kiemelni, hogy a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályoknak köszönhetően kiváló minőségű, a termelés nyomon követhető, és a termék mindig frissen érkezik a boltok polcaira.

 „Ha Magyarországon egy tyúk megtermel egy tojást, azt másnap, de legkésőbb 2 nap múlva a polcról le lehet emelni, az import termékeknél pedig nem tudjuk, hogy hány órát utazott, mikor rakták kamionba”

– mondta el Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára a műsorban.

A tojás még mindig az egyik legolcsóbb, teljes értékű táplálékforrás, amely úgynevezett komplett fehérjét tartalmaz, így sportolók, diétázók, betegséggel küzdők és idősek is bátran fogyaszthatják. Emellett rengeteg vitamin és ásványi anyagot is tartalmaz.

Fontos változás még, hogy idén már a kiskereskedelmi üzletekben kapható tálcás tojásokon is jelöléseket kell alkalmazni.

A hazai termelésűek esetében a nemzeti zászlót, import termék esetén a származási országot kell feltüntetni, így könnyebben megismerhetjük a magyar tojást.

hirado.hu