Kifogástalan vízminőség várja a Tófürdőbe igyekvőket szeptember 10-ig

Továbbra is kifogástalan vízminőséggel várja a fürdőzőket a Tófürdő. Az augusztus közepi, néhány napos zárás – melyet döntően a kedvezőtlen időjárási körülmények okoztak – már a múlté, a tó öntisztulása a vízmintavételeknél is megmutatkozott, melyet a vármegyei tiszti főorvos is megerősített. A nyíregyháziak kedvenc fürdőhelye szeptember 10-ig tart nyitva.

 

Jellemző kép a nyíregyházi Tófürdőről: forró nyári idő, fürdőzők. Ez az állapot csak néhány napig szünetelt, az augusztusi, ünnepi hosszú hétvége egy részében, amikor átmenetileg be kellett zárni az időjárási körülmények következtében romló vízminőség miatt.

 

Szinte végig kifogástalan szezon

Egyébként az egész szezon kifogástalan volt, amit megalapozott a májusi nyitás előtti mintavétel. Az országos hírekben akkoriban megjelent kedvezőtlen éves besorolás miatt döntött úgy az üzemeltető, hogy a közvélemény megnyugtatása és a biztonságos üzemeltetés biztosítása miatt az előírt időpontoktól gyakrabban, hetente rendel meg vízmintavételt. Ezek a minták az augusztus 12-i mintavétel előtt kifogástalanok, kifejezetten jó eredményűek lettek.  Kérdésünkre a vármegyei tiszti főorvos kiemelte, a természetes fürdőhelyek megnyitását minden szezon előtt megelőzi egy hatósági mintavétel, amely alapján üzemeltethetőek a strandok.

 

Az átlagostól rendszeresebb mintavétel

– Minden szezon előtt a tavaknál, illetve a strandoknál is hatósági vízmintavételek történnek, amelyek alapján mikrobiológiai vizsgálatokat végzünk. A strandoknál még kémiai vizsgálatok is történnek, természetes tavaknál nyilvánvalóan ezt nem kell vizsgálni, és amennyiben megfelelő a tónak a vízminősége, akkor nyitható a strand. Jelen esetben is ez történt. A szezon alatt viszont legalább 4 hatósági vízmintavételt kell végezni, ami biztosítja a strandolóknak az épségét és egészségét. Ezen felül a tónak, illetve a strandnak az üzemeltetője elrendelhet még gyakoribb vízmintavételt, jelen esetben is ez történt. A vízmintavételek biztosítják, hogyha extrém meleg idő van, vagy egyéb időjárási tényezők befolyásolják a tó minőségét, akkor is megfelelő legyen a fürdésre. A laboratóriummal a Tófürdő, illetve ezeknek a strandoknak a vezetősége szerződik és ezek egy országosan meghatározott listán lévő akkreditált laboratóriumok

– részletezte dr. Szabó Tünde, a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Egy esetben fordult elő a határérték túllépése

Dr. Szabó Tünde hozzátette, egy, a fürdő vezetősége által az egész szezonra heti rendszerességgel megrendelt ilyen jellegű mérések egyike mutatott eltérést a szokásostól. Ezek a minták a bezárás előtt és után is megfelelőek voltak, a nagyságrendileg 20 mintavételből egyetlen esetben fordult elő a határérték túllépése. Ráadásul egy extrém meleg, látogatottsági szempontból is erős hétvége után. Mindezek – a széljárás kedvezőtlensége mellett – a baktériumok túlzott elszaporodásának kedveztek. S mivel a természetes tisztulás nem tudta kompenzálni a terhelést, szükséges volt a néhány napos zárás – ez országosan sem volt egyedi eset.

 

Megszűnt a terheltség, bátran lehet menni fürdeni

– A globális felmelegedést nagyon is éreztük a nyáron, rengeteg tónak a vízszintje kritikus határértéket ért el, vagy még az alatti volt. Minél kisebb a víznek a szintje, annál magasabb hőmérsékletet érhet el. Ez már nem újdonság, évtizedek óta halljuk a halpusztulásokat, amiket a tavak túlmelegedése okozhat. A szezon utolsó hétvégéinek egyikében az emberek még kihasználták ezt a lehetőséget, ez így túlterhelte ezt a vizet. De utána a napi vízmintavételek megmutatták, a terheltség megszűnt, a hőmérséklet is valamennyire csökkent, és most már nyugodtan mehetnek fürdeni a lakosok. Ezek az intézkedések a lakosság egészségét szolgálják, ezt szeretném kiemelni

– emelte ki a főosztályvezető.

 

Szeptember 10-ig tart nyitva a Tófürdő

A következő napokban vett minták tehát jól mutatták, hogy a tó öntisztulásának köszönhetően három nap alatt helyreállt a tó vízminősége és újranyithatott a Tófürdő, mely azóta is üzemel, és kifogástalan, fürdőzésre alkalmas vízminőséggel szeptember 10-ig, keddig fogadja a vendégeket. Szeptember 1-től 9:00–19:00 óráig tartanak nyitva, tekintettel arra, hogy már korábban sötétedik. A nyitvatartási idő rövidülése miatt, szeptember 1-től a 16:00 órától váltható délutános jegyek esetében a 18:00 órától érvényes belépődíjak lépnek érvénybe.