Kikeltek a tojásból a nandu fiókák

Egyelőre családjuktól elkülönítve töltik mindennapjaikat a kis fehér nanduk. A fiókák nemrég bújtak ki a tojásból. A nanduk Dél-Amerikában Bolívia, Uruguay, Paraguay, Brazília és Argentína nyílt füves térségeinek lakói. Első pillantásra olyan, mintha kis struccok lennének, de alkatuk lényegesen karcsúbb. A vad szürkésbarnás színezet mellett kitenyésztettek fehér tollazatú állatokat is, ilyen színűek a nyíregyházi nanduk is.

 

EGYMÁS UTÁN KELT KI A HÁROM FIÓKA

 

A nanduk párzási időszaka bárki számára azonnal felismerhető, hiszen a kakasok jellegzetes táncukkal, imponáló magatartásukkal, kiterjesztett szárnyaikkal hívják fel magukra a tojók figyelmét, s a dürrögés időszakában a betolakodókkal is igen agresszívan viselkednek. A párosodás után a kakas földbevájt mélyedést készített, amit növényi anyagokkal bélelt ki. A védett fészekbe rakták le a tojásokat a tyúkok, melyeket a kakas költött ki. A tojásokból 36 nap után keltek ki a fészekhagyó fiókák, akik kezdetben főleg rovarokkal táplálkoztak, de most már a szülőkhöz hasonlóan elkezdték csipegetni a zöld leveleket is.

– Bámulatos gyorsasággal növekednek a nandu fiókák – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – Eltérő időszakban keltek ki a tojásból, a legidősebb és a legfiatalabb között egy hónapnyi a különbség, de mindhárman rohamtempóban nőnek. Még egy fél év kell ahhoz, hogy az ivarérett nagyságot elérjék, akkor 1 méter 70 centiméteresek lesznek, és körülbelül 25 kilogramm lesz a testtömegük.

A dél-amerikai futómadaraknak rendkívül jó a látásuk és a hallásuk. Éberségük miatt gyakran csatlakoznak hozzájuk a természetben szarvas csapatok. Erőteljes lábukon gyorsan tudnak futni, óránként akár 60 kilométeres sebességgel is. Az őslakosok felhasználják húsukat és tollukat is, és a juhtenyésztő farmerek is kedvelik, mert megeszik a bogáncshoz hasonló gyomnövényeket, így a legelőkön a birkák gyapját nincs ami összekuszálja.

 

A NANDUK MELLETT STRUCCOK ÉS EMUK IS LÁTHATÓK

 

Csaknem minden világrésznek megvan a maga jellegzetes futómadara. Afrikában a strucc él, Ausztráliában az emu, Új-Guineában a kazuár, Dél-Amerikában pedig a nandu. A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg struccokat, emukat és nandukat is láthat a nagyközönség.

F.A.