Kipróbáltuk a két képernyős notebookot - Ennek a megoldásnak több előnye is van
Kipróbáltuk a két képernyős notebookot - Ennek a megoldásnak több előnye is van

Az elmúlt néhány évben az egymásra nagyon hasonlító, uniformizált notebookok mellett örvendetes módon felbukkant néhány kifejezetten különleges masina is. A Razer például egy kihajtogatható modellel állt elő, az Acer ívelt kijelzővel támadott, a Lenovo a billentyűzetét egy monokróm LCD kijelzővé alakította, hogy csak néhány példát említsünk. A jelek szerint az Asus sem akart lemaradni, ha az őrült ötletekről van szó, hiszen a cég a közelmúltban egy egészen elképesztő masinával lépett színre.

Ez a ZenBook Pro Duo, amelyet két teljes értékű képernyővel is elláttak, és egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy átlagos laptop. Muszáj volt kipróbálnunk!

Dupla képernyő

A termék rendelkezik egy 15,6 inches, szabványos 16:9 képarányú elsődleges, érintésérzékeny megjelenítővel, ami már önmagában sem egy szimpla darab. Ez ugyanis egy 4K felbontású, OLED kijelző, ez a típusú képalkotási eljárás pedig a notebook és monitor szegmensben még mindig rendkívül ritkának számít. Mindenesetre az OLED-nek köszönhetően a betekintési szög és a kontrasztarány kiváló, a színek természetesek, és szinte leugrálnak a képernyőről. Az OLED eljárás legnagyobb hátrányának a beégésveszély (ezért is nem nagyon használják monitoroknál és laptopoknál ezt a technológiát) számít, de ezzel az effektussal a tesztidőszak alatt nem találkoztunk. A mérnökök nyilván mindent megtettek, hogy kiküszöböljék ezt a problémát, de hogy ez mennyire sikerült nekik arra egy-két évet még biztos várni kell.

A második képernyő még ennél is izgalmasabb: Ezt ugyanis ott helyezték el, ahol általában a billentyűzet szokott lenni, azaz a notebook "vízszintes" részén. Egészen pontosan egy 14 inches képátlójú, 3840 x 1100 képpont felbontású kijelzőről van szó, amely teljesen függetlenül használható. Ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag úgy funkcionálhat, mint ha egy extra monitort csatlakoztattunk volna a készülékre.

Mi a jó ebben?

Ennek a megoldásnak több előnye is van: Egyrészt nagyon hasznos lehet annak, aki egyszerre két ablakban dolgozik, hiszen így azok méretét nem kell lecsökkenteni. Másrészt lehetőség nyílik arra, hogy a fenti nagy képernyőn futó bármilyen alkalmazás egyes funkcióinak ikonjait lepakoljuk a lenti képernyőre, azaz azok ezt követően nem fognak helyet foglalni, nem takarják ki az értékes kezelőfelületet. Emellett az sem egy utolsó szempont, hogy ez is érintésérzékeny, és így kényelmesen lehet rá rajzolgatni egy aktív, nyomásérzékelős Stylus digitális tollal, amely egyébként az alapkiszerelés részeként megtalálható a termék dobozában.

Szóval annak, aki valamilyen kreatív grafikai munkát végez, tervező, képszerkesztő, videóvágó, 3D editáló szoftverrel dolgozik, nagyon hasznos lehet. 

 

origo.hu