Kisállat karácsonyra?
Fotó: Illusztráció

Karácsony közeledtével sokakban felmerül a gondolat, hogy kutyát, cicát vagy más kisállatot ajándékozzanak szeretteiknek. Az Állatbarát Alapítvány arra kéri az örökbefogadókat, hogy alaposan gondolják át döntésüket, hiszen egy állat befogadása nem néhány hétre, hanem jó esetben 15-18 évre szól.

 

Az állatvédők minden évben a karácsony előtti időszakban állat-stopot hirdetnek - sajnos mindhiába - hiszen egyre többen vásárolnak ajándékba kisállatot - jellemzően kutyát vagy macskát - családtagtaiknak. A tapasztalatok szerint azonban az ünnepek elmúltával az új jövevény iránti kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy. Végül a védtelen kisállat vagy egy menhelyen vagy rosszabb esetben az utcán, élhetetlen körülmények között találja magát. Az állatvédők a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet, így egyáltalán nem javasolják, hogy egy kis négylábú élőlény legyen a meglepetés a karácsonyfa alatt.

Amennyiben alaposan megfontoltuk és mégis amellett döntünk, hogy kutyust vagy cicust ajándékozunk, ne feledjük, hogy egy kisállat érkezése a házhoz megváltoztatja az egész család életét. Négylábú barátunk tartása rengeteg gondoskodást és figyelmet igényel, gazdájaként a mi feladatunk, hogy egészséges és teljes életet biztosítsunk számára.

 

Szerzők: Helmeczy Éva, Fehér Attila