Kisgyermeknevelés – A helyi jó gyakorlatokról hallhattak előadást lengyel és szlovák óvónők

Óvodai jó gyakorlatokat sajátíthattak el lengyel és szlovák szakemberek Nyíregyházán – a szabolcsi vármegyeszékhely adott otthont a Visegrádi Alap – Partnerség a kisgyermeknevelésben című rendezvénynek. Ebből az alkalomból látogattak a Városházára óvónők Bielsko-Bialából és Nagykaposról. A program célja, hogy a pályázat keretében együttműködő óvodák közösen gyűjtsék össze a kisgyermeknevelés területén hasznosítható olyan jó tapasztalatokat, amelyekbe az óvodáskorú gyermekek és szüleik aktívan bevonhatóak.

A Visegrádi Alap – Partnerség a kisgyermeknevelésben című program jóvoltából találkozhattak magyar, lengyel és szlovák nemzetiségű szakemberek a Városházán. Magyarországon működik egy óvodai nevelés országos alapprogram, ez alapján valósítják meg a mindennapokat az óvodában és állítják össze a pedagógiai programot is, így a hazai rendszer jó példa lehet más nemzetek számára is – hangzott el az előadáson.

Út az írás-olvasásig

A nyíregyházi Gyermekek Háza Déli Óvoda vezetője mutatta be azt a két kiemelt programot, amelyek már minősített jó gyakorlatokként működnek az intézményben. Ezek az „egészséges életmódra nevelés a családdal” és az „út az írás-olvasásig”, vagyis hogy hogyan készítik fel a gyerekeket az iskolás évekre.

Minden óvodában az az alapelv, hogy játszva tanítsuk a gyerekeket, így a foglalkozások, tevékenységek is játékos formában történnek. Ebből a gyerek nem érzékeli, hogy mi most az írás-olvasásra készítjük őt elő, mondok erre egy példát: ha egy lapos dobozba homokot vagy lisztet szórunk és az ujjával köröket rajzol abba a lisztbe, akkor azzal már az írásra készül elő, de ő játéknak veszi. Dolgozik a kezével, a finom motorikus képessége fejlődik, ezzel készítjük elő az írásra és olvasásra, valamint azzal, hogy gondolkodni tanítjuk, mesét hallgat, beszélgetünk velük” – nyilatkozta Skarbit Józsefné, a Gyermekek Háza Déli Óvoda intézményvezetője.

Robotika és érzelmek a lengyel óvodákban

A határon átnyúló projekt célja, hogy a három ország szakemberei tanuljanak egymástól, Anna Knopek egy lengyel óvodából érkezett Nyíregyházára, ahol a robotikára helyeznek nagyobb hangsúlyt, valamint azt vizsgálják, hogy a meséken keresztül hogyan tudják kezelni a gyerekek érzelmeit.

Fontos a gyerekeknek az érzelmi nevelése és miután itt nagyon kicsikről van szó, ők nem tudják magukat úgy kifejezni, mint egy felnőtt ember, ebben nyújt nagy segítséget a különböző mesehősöknek a szerepe, a mesehősök kalandjai, amelyek lehetőséget biztosítanak a kisgyermekek számára, hogy a saját érzelmeiket jobban át tudják adni vagy az esetleges érzelmi problémákat felszínre tudják hozni” – tette hozzá a lengyel óvónő.

Fontos a partnervárosi kapcsolat

A résztvevőket Jászai Menyhért alpolgármester köszöntötte a Városházán, beszédében hangsúlyozta, a testvér- és partnervárosi kapcsolatok kiemelten fontosak Nyíregyháza számára.

Minden területen igyekszünk erős kapcsolatokat kiépíteni a határon túli településekkel, a környező országokkal és a kicsit távolibbakkal is. Ez is egy stratégiai irány Nyíregyháza számára. A turizmust nem kell senkinek mondanom, hogy milyen gazdasági erőt jelent Nyíregyházán, de nemcsak turizmusról vagy testvérvárosi kapcsolatokról beszélhetünk, hanem olyan szakmai programokat valósítunk meg, ami egy-egy ágazatra fókuszál. Ebben van segítségünkre a Visegrádi Alap, amelyből közel 24 ezer euró támogatást tudtunk nyerni. Ez 100 százalékban fedezi a költségeket, így tapasztalatszerzésen vehetünk részt most itt, Nyíregyházán, aztán majd Nagykaposon, illetve Lengyelországban, Bielsko-Bialában” – mondta az alpolgármester.

A programok részeként a lengyel és szlovák szakemberek ellátogatnak majd a nyíregyházi óvodákba, ahol a gyakorlatban is megismerhetik azokat a programokat, amelyekről most egy előadás keretében hallhattak. Magyarországon szabad intézményválasztás van, egyházak, civil szervezetek és az önkormányzat is intézményfenntartó a városban, így összesen 35 óvoda működik Nyíregyházán, ahova mintegy 3500 gyerek jár. A szülők ezek közül maguk dönthetik el, hogy hova íratják be gyermeküket.

Kapcsolódó galéria

Külföldi óvónők a Városházán