Kiszebábot égettek a Kazinczy Ferenc Tagintézményben
Fotó: Trifonov Éva

Kiszebáb égetésével búcsúztatták a telet a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményének diákjai. Ezzel üdvözölték a tavaszt egy hagyományos népszokás keretében, amelyet évente újraélesztenek az iskolások és a környék óvodásaival együtt.

Jelmezekbe öltöztek és hangoskodással próbálták elűzni a telet a gyerekek a Kazinczy Ferenc iskolában. Mára hagyománnyá vált, hogy minden februárban összegyűlnek a tagintézmény diákjai az iskola udvarán a környék óvodásaival együtt, hogy egy kiszebáb égetésével ünnepeljék a hagyományokat és hívják elő a tavaszt. A babonák szerint ez a télűző szokás megóvja az embereket a bajtól és köszönti a tavaszt. Régen a falusi emberek élvezték ezt a tűz melletti összejövetelt, amikor hangosan kiabálták a télűző rigmusokat, hogy elűzzék a hideg évszakot. Egykoron még kívánságokat is írtak cédulákra, amelyeket a tűzbe dobáltak, kifejezve ezzel vágyukat a teljes szabadulásra bizonyos problémáktól vagy terhektől.

„Minden februárban összegyűlünk az iskolaudvaron és az alsó tagozatosok műsora után közösen elégetjük a kiszebábot, ezzel jelképezve azt, hogy nagyon várjuk a tél végét és azt, hogy jöjjön a tavasz. Körbe táncoljuk a kiszebábot, ezt mindenki nagyon élvezi” – nyilatkozta Jósvai Jázmin Melodi, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézmény tanulója.

Az iskolában kiemelt figyelmet fordítanak a hagyományok ápolására. A pedagógusok minden évben gondoskodnak arról, hogy a gyerekek megismerjék a kiszebáb égetésének hagyományát. Mesélnek nekik erről a régi népszokásról, hogy értelmezzék és megértsék annak jelentőségét.

„Intézményünk pedagógusai a magas szintű oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a hagyományteremtésre. Minden tanév elején arra törekszünk, hogy változatos programokat állítsunk össze. A közösségfejlesztés, illetve személyiségfejlesztés szempontjából ez nagyon fontos a szülőknek, a gyerekeknek és a pedagógusoknak” – mondta Herczkuné Csatlós Margit, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézmény vezetője.

A kiszebábégetés után a gyerekeknek lehetőségük volt a rajzóra keretében megörökíteni a délelőtt szerzett élményeiket és érzéseiket papíron.

Kapcsolódó galéria

Kiszebáb égetés a Kazinczy Ferenc Tagintézményben