Kitüntető címmel ismerték el a múzeumfalu családbarát fejlesztéseit

Szeptember 30-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban Családbarát Múzeum elismerő címmel tüntették ki a Sóstói Múzeumfalut. Az elismerés célja a családbarát szolgáltatások fejlesztése és a különböző családtípusok számára kínált minőségi időtöltés elősegítése. A múzeum interaktív kiállításokkal, játszóterekkel és baba-mama szolgáltatásokkal várja a látogatókat, így erősítve a családbarát szemléletet. A múzeum a minősítést igazoló logót három évig, újraminősítés esetén pedig folytatólagosan használhatja.

 

A családok igényeinek figyelembevétele

Azok a muzeális intézmények kaphatták meg és viselhetik a rangos címet, amelyek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek. A felhívás célja a muzeális intézmények ösztönzése a családbarát szolgáltatások és programok fejlesztésére, hogy minőségi időtöltést biztosítsanak a különféle családtípusok számára, és hosszú távon figyelemmel kísérjék a családok igényeit, bővítve oktatási, nevelési és szociális tevékenységeiket.

 

Szigorú kritériumok, családbarát célok

Az elismerést Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a múzeum igazgatója vette át.

„A Sóstói Múzeumfalu évek óta törekedett arra, hogy elnyerje a családbarát címet. Idén ötödik alkalommal hirdették meg ezt a pályázatot, amely lehetőséget biztosít a szabadtéri néprajzi múzeumok számára, hogy munkájukat elismerjék. A pályázat kritériumrendszere szigorú feltételeket támasztott, különösen a látogatók fogadása és a családbarát környezet kialakítása szempontjából. Fontos volt, hogy a múzeum belső munkakörnyezetét is családbarát módon alakítsuk ki, ami kiemelt szempont volt a kiírók számára. Úgy érzem, maximálisan teljesítettük ezeket a követelményeket. Évek óta folyamatosan fejlesztjük a múzeumot fizikailag és közösségi szempontból is, hogy még inkább a családok igényeire összpontosítsunk. Minden programunk a családoknak szólt, így természetes volt, hogy a látogatók komfortérzetét is szeretnénk javítani”

nyilatkozta a múzeumfalu igazgatója.

 

Múzeumi élmények minden korosztálynak

A múzeumfalu működésének középpontjában a családbarát szemlélet áll, amely a kiállítások tervezésében is megnyilvánul. A múzeum interaktív elemekkel gazdagított tárlatokat kínál, például a Legyen édes Sóstó című időszaki kiállítást, amely a vásári és gyáripari édességekre fókuszál. Az idei évben új útvonalak fejlesztésébe kezdtek, amelyek különböző témákat dolgoznak fel, miközben a látogatók aktívan részt vehetnek a programokban. A múzeum emellett családbarát környezetet teremtett játszóterekkel, pelenkázási lehetőségekkel és szoptatószobával, hogy a családok hosszabb időt tölthessenek náluk.

„A vécéblokk mellett pelenkázóhelyiséget alakítottunk ki, valamint egy külön helyiséget is biztosítunk a kismamáknak, ahol szoptatási lehetőség áll rendelkezésre. Ez a hidegebb hónapokban, valamint tavasszal és nyáron is kellemes és kényelmes környezetet biztosít a kismamák számára, köszönhetően a légkondicionálásnak. Ez a lépés jelentős előrelépést jelentett számunkra, hiszen a Nyíregyházi Baba Klub és a nagycsaládosok is számos családi programot szerveznek a területen. Fontos volt, hogy ezek a közösségek visszatérő vendégeink legyenek”

tette hozzá az igazgató.

 

Különleges események az év hátralévő részében is

Az intézmény az év hátralévő részében is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket: az őszi fesztivál keretében bőrönd múzeum és cukorkás foglalkozások szórakoztatják az iskolásokat, míg pedagógusoknak találkozót szerveznek. Az őszi szünet alatt három napon keresztül gasztronómiai témájú tevékenységekkel várják a családokat. Márton-nap alkalmából népi gasztronómiai rendezvényen libás ételek és újbor kóstolója mellett a Márton-nap legendáját idézik fel. Luca napján adventi rendezvény keretében bemutatják a Luca-napi szokásokat, és a résztvevők karácsonyi népi ételeket készíthetnek, valamint betlehemi játékokban is részt vehetnek.